Ankara Kumrular Caddesi'nde, 20 Eylül 2011'de 5 kişinin ölümü ve 40 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör eylemine ilişkin 9 kişinin yargılandığı davanın duruşması Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Duruşmaya tutuklu sanık Ümit Akgümüş'ün avukatı Kemal Cihat Binici, tutuksuz sanıklardan üçünün avukatları Mesut Özer ve Koray Bozkurt ile şikayetçi avukatı Nazan Yılmaz Ketizmen katıldı. Duruşmada, tutuklu sanık Akgümüş'ün, "duruşmaya gelmek istemediğinin" cezaevi idaresince bildirildiği tutanağa geçirildi.

Şikayetçi avukatı Ketizmen, sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledikten sonra Cumhuriyet Savcısı İsmail Yalçın, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Esas hakkındaki görüşte, 20 Eylül 2011'de Kumrular Caddesi'nde kaldırım kenarına park edilmiş otomobilin patladığı, saldırı sonucunda Mustafa Bingöl, Dürdane Beyhan, Orhan Güzel, Tuncay Acar ve Halis Öztürk'ün öldüğü, 40 kişinin yaralandığı belirtildi.

Otomobili getiren faile ilişkin görüntü kayıtlarına göre, failin yüzünün şapkayla perdelendiği ancak kriminal raporda yüzün görünen kısmı ve vücudun sanık Akgümüş'e ait olduğunun belirlendiği anlatılan görüşte, Akgümüş'ün, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde 5 kişiyi tasarlayarak, bombayla kasten öldürmek" suçlarından 6 kez ağırlaştırılmış müebbete; "terör örgütü üyeliği", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde 40 kişiyi bombayla öldürmeye teşebbüs" ve "terör amaçlı olarak patlayıcı bulundurmak ve nakletmek" suçlarından ayrıca 109 yıl 6 aydan 177 yıla kadar hapse çarptırılması istendi.

Yakalandığı yerin bahçesinde bulunan ruhsatsız tabancaya ilişkin cezalandırılmasına yeterli delil bulunmadığından beraatı istenen görüşte, Akgümüş'ün suçlarına iştirak ettikleri savunulan Necla Acet, Mazlum Duran, Mesut Polat, Ali Cengiz, Hüseyin Güner, Murat Akgümüş, Hanım Sezgin ve Sema Akgümüş'ün "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan mahkumiyetleri konusunda kuşkudan uzak, kesin delil bulunmadığından beraatları talep edildi.

Mahkeme heyeti, Akgümüş ve avukatına, savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi. Esas hakkındaki savunma Akgümüş'e cezaevi idaresi aracılığıyla iletilecek.

Kaynak: AA