darbe girişimi sırasında ’nden çıkıp  bölgesinde 8 vatandaşı şehit eden darbecilerle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Kuleli Askeri Lisesi eski Komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı ve Albay Muammer Aygar’ın da aralarında bulunduğu 103 isim şüpheli oldu. Şüphelilere ‘kasten adam öldürme’ ‘darbe teşebbüsü’, ‘kasten yaralama’ gibi suçlamalar yöneltildi. hain darbe girişimi sırasında  ve Vaniköy'de yaşanan olaylarla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Başsavcı vekili Bülent Başar tarafından hazırlanan iddianamede 103 şüpheli yer aldı. Şüphelilere  ve 'nın da aralarında bulunduğu 8 şehidi 'kasten öldürme', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Terör örgütüne üye olmak', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Kasten yaralama' gibi suçlamalar yöneltildi.

1 GÜN ÖNCE TOPLANTI Kuleli Askeri Lisesi eski komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı, Albay Mehmet Karabekmez, Albay Muammer Aygar'ın da aralarında bulunduğu 103 şüphelinin Beykoz Atatürk Caddesi'nde o gece 34 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ettikleri, Çengelköy bölgesinde 7 kişiyi kasten öldürdükleri, Vaniköy bölgesinde ise 1 kişiyi kasten öldürdükleri belirtildi. Çıkrıkçı'nın makamında darbeden 14 Temmuz gece 02.00 sularında bir darbe koordinasyon toplantısı gerçekleştirildiği belirlendi. Çıkrıkçı'nın darbeden 4 gün önce helikopterlerin liseye iniş yapabilmesi için futbol sahasının direklerini söktürdüğü, ölçülerini metre isteyerek bizzat aldığı iddianamede yer aldı.

20.00'DA DARBEYİ DUYURDU Şüpheliler iddianameye göre Çıkrıkçı'nın talimatıyla Çengelköy Polis Merkez Amirliği, Beykoz, Kuleli Askeri Lisesi önü, Vaniköy çevresi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kontrol etmekle görevlendirildi. Çıkrıkçı'nın tüm askeri personele hitaben saat 20.00 sularında 'Burada devleti başka birine emanet etmeyeceğiz. Yurtta Sulh gibi. Ordu yönetime el koymuştur. Herkes emirleri riayet edecektir. Etmeyen rütbeli, asker fark etmez ellerinden silahları alınıp gereği yapılsın' şeklinde talimat verdiği belirlendi.

Çıkrıkçı ile birlikte bazı şüphelilerin Kuleli Lisesi'nin yakınındaki bir restoranta giderek müşterilere darbe olduğunu söylediği ve bazı vatandaşları darp ettiği anlatılan iddianamede, restoran çalışanı Ertuğrul Doğan, 'Komutanım ne yapıyorsunuz dedim' o da bana, 'Darbe yaptık asker yönetime el koydu lan it soyları' dediğini karşılık verince ise dipçik yiyip ters kelepçeye maruz kaldığını aktardı. Çengelköy bölgesinde 12 rütbeli personel 24 er olmak üzere 36 şüpheliden aralarında Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın da bulunduğu 13 şüphelinin silah kullandığı tespit edildi.

CAMBAZ'I BÖYLE ŞEHİT ETTİLER İddianamede gazeteci Mustafa Cambaz'ın nasıl şehit edildiği ayrıntılı olarak anlatıldı. Albay Mürsel Çıkrıkçı komutasındaki şüphelilerin Çengelköy Işıklar mevkii ve ara sokaklarında toplanan vatandaşlara ateş açtığı ifade edildi. İddianameye göre Çengelköy'deki Sabancı Polis Merkez Amirliği karşısında bulunan bir bankanın önünde bulunduğu sırada Albay Mürsel Çıkrıkçı, Binbaşı Mevlüt Acar, Yüzbaşı Şafak Gündoğdu'nun emir komutası altında uzun namlulu silahla yaralandı. İlk müdahale Özel Medivia Hastanesinde yapıldı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. İddianamede ayrıca Burak Cantürk, Halil Kantarcı, Osman Yılmaz ve Gökhan Esen'in de Işıklar bölgesinde uzun namlulu silahlarla ateş etmeleri sonucunda şehit edildikleri anlatıldı?

'VURUN ŞUNU' İddianameye göre Vaniköy muhtarlığı önünde darbecileri Beykoz bölgesinden itibaren takip eden Murat Akdemir'i gören darbeci Albay Mehmet Karabekmez, 'Bu Beykoz'daki değil miydi. Vurun şunu' şeklinde emir verdi. Uzun namlulu silahla hedef alınan Akdemir vurularak yaralandı. Tüm müdahalelere rağmen ise hayatını kaybetti.

'BAKIN ONA NELER YAPACAĞIZ' Müştekilerden Sedat Ergün Albay Çıkrıkçı'nın 15 Temmuz gecesi terör estirdiğini anlattı. Ergün, "Askeri lise önünde toplanmıştık. Bomba patlayınca lise önünde bulunan komutanlar bir anda sevinç çığlıkları atmaya başladı. Komutan bana dönerek, 'Sabah o çok sevdiğiniz kişinin de başına bu işler gelecek merak etmeyin. Bakın ona neler yapacağız' dedi" ifadelerini kullandı.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2017/11/28/kuleli-askeri-lisesindeki-103-darbeciye-yeni-dava