ANKARA

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkan Vekili Osman Nihat Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun da arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ve TÜBİTAK'ın avukatları katıldı.

Tanıklardan biri dinlenmek üzere salona alındığı sırada bazı sanık avukatları, diğerlerinin soruları önceden öğrenebileceğini ileri sürerek tanıkların aynı celsede dinlenmesi talebinde bulundu. Bunun üzerine mahkeme heyeti, tanığın diğer tanıklarla aynı celse dinlenilmesi için sonraki celse tekrar çağrılmasını kararlaştırdı.

Duruşmada, 5 tutuklu sanık ile 2 tutuksuz sanık ek savunma yaptı. Sanıkların savunmasının ardından sırayla sanık ve şikayetçi avukatları beyanlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı, kriptolu telefonların dinlenilmesi davasında tutuksuz yargılanan eski TİB çalışanı Harun Biniş'in, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasında Akıncı Üssü'nde görüldüğü gerekçesiyle tutuklandığını hatırlatarak, dosya kapsamındaki bütün tutuksuz sanıkların tutuklanması talebinde bulundu.

Harun Biniş SEGBİS ile dinlenecek 

Talepleri dinleyen mahkeme heyeti, dosya kapsamında tutuksuz yargılanan sanıkların tamamına yurt dışı yasağı getirilmesi, sanıkların ByLock kullanıp kullanmadığının tespiti için Emniyetten bilgi istenilmesi, başka dosyalardan tutuklu bulunan sanıklar Harun Biniş ve Özgür Ören'in bir dahaki celse Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenilmesi ve 4 tanığın aynı celse dinlenilmesi için gerekli yazışmaların yapılmasını kararlaştırarak duruşmayı erteledi. 

Muhabir: İsmet Karakaş

Kaynak: AA