İstanbul- Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 98'inci duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Ergin Saygun ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 203 tutuklu sanık katıldı.

Emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık ile Ergenekon davasından tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi.

Tutuksuz yargılanan 17 sanığın katıldığı duruşmada, Ergin Saygun'un avukatı Sedat Küçükyılmaz'ın da aralarında bulunduğu 9 avukat da hazır bulundu.

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken dosyaya gelen evrakları okudu.

Diken, tutuklu sanıklardan Ahmet Dikmen'e, babasının vefatı nedeniyle iki gün, annesini kaybeden Engin Baykal'a da bir gün izin verildiğini kaydetti.

Diken, mahkemenin sanıklara, yol hariç, şehir içindeki definler için bir gün, şehir dışındakiler için ise iki gün izin verdiğini söyledi.

Bu sırada tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek'in, ''Öldükten sonra mı?'' diye sorması üzerine Diken, yasanın değiştiğini, ağır hasta yakınları olanlara sağlık kurulu raporu sunulmasıyla izin verilebileceğini belirtti.

Diken, ayrıca tutuklu sanıklardan Özden Örnek'in, 155 sayfalık ve ekleri 17 klasörden oluşan esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunduğunu kaydetti.

Duruşma, Diken'in, ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün davayla ilgili beyanlarını okumasıyla devam ediyor.

 

Özkök'ün ifadesi mahkemede

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dosyaya gelen evrakları okudu.

Diken, Ergenekon davasında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ifade tutanaklarının dosyaya gönderildiğini söyledi.

Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 213 ve 214'üncü duruşmalarına ait Özkök'ün beyanlarının yer aldığı tutanakların onaylı bir örneğinin geldiğini kaydeden Diken, Özkök'ün ''Balyoz Planı'' davasıyla ilgili beyanlarını okudu.

Özkök, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenildiği duruşmada, ''Balyoz Planı'' davasıyla ilgili ''Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim'' demişti.

 

Savunmalar alınıyor

Davada, esas hakkındaki savunmaların alınmasına başlandı. Esas hakkındaki ilk savunmayı sağlık durumu nedeniyle tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Ergin Saygun yapıyor.

Mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, esas hakkındaki savunmaların iddianame sırasına göre alınacağını belirterek, buna göre ilk sırada yer alan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan ile başlanacağını söyledi.

Duruşmaya verilen aranın ardından konuşan Diken, bazı taleplerin olduğunu ifade etti.

Sanıklardan Ergin Saygun'un sağlık durumu nedeniyle esas hakkındaki savunmasını önce yapacağını bildiren Diken, savunmaların üç istisnai durum dışında iddianame sırasına göre alınacağını kaydetti.

Duruşmada daha sonra Ergin Saygun, esas hakkındaki savunmasını yapmaya başladı.


Avukatlar için son gün

Sanık avukatlarının mahkeme heyetini protesto için mart ayından itibaren duruşmalara girmediği Balyoz davasında bugün kritik bir duruşma gerçekleşiyor.

''Deliller değerlendirilmeden savcının esas hakkında görüşünü açıkladığı ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediği'' gerekçesiyle mahkemeyi protesto amacıyla sanık avukatlarının büyük bir bölümü duruşmaya katılmamaya devam ediyor.

Mahkeme heyeti, 6 Ağustostaki 97. duruşmada, avukatlara savunmalarını yapmaları için son kez bugüne kadar süre vermişti. Avukatların duruşmalara girmemesini Medeni Kanunun 2. maddesine göre hakkın kötüye kullanımıolarak değerlendiren mahkeme heyeti, avukatlar duruşmaya girmediği takdirde duruşmalara avukatsız devam edilmesine karar vermişti.

İstanbulda 1. Ordu Komutanlığında 5-7 Mart 2003 tarihlerinde darbe planı yapıldığı iddialarına ilişkin davada, sanıklar ve avukatları dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalmanın tanık olarak dinlenmesi talepleri mahkeme tarafından reddedildi.

Mahkeme, avukatların darbe planlarını içerdiği iddia edilen dijital verilere ilişkin yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılması taleplerini de reddetti. Avukatların talepleri reddedilirken 29 Marttaki duruşmada savcıların tüm sanıkların 20 yıla kadar hapis cezası isteyen mütalaasını açıklaması davada büyük tepkilere neden oldu. Avukatlar, tanık ve bilirkişi talepleri kabul edilene kadar duruşmalara girmeyeceklerini açıkladı. Bu arada iddia makamı, yargılamaya devam edilemediğinden davanın başka yere nakli konusunu incelemek üzere dosyayı istedi. İddia makamı 6 Ağustostaki duruşmada ise Davanın başka yere naklinin uygun olmadığınailişkin görüşünü açıkladı. Tartışmalı geçen 6 Ağustostaki duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına savcının mütalaasına, delillere karşı beyanda bulunmaları için bugünkü celseye kadar son kez süre verilmesini kararlaştırdı.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan ve bazı sanık avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, Emekli Orgeneral Hilmi Özköke, TÜBİTAK bilirkişilerine ve Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Dikene mektup yazarak çağrıda bulunmuştu.