SİVAS - Serhat Zafer

Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde yaşayan akrabası ve komşuları, birleştirici yönü, yapıcı kişiliği, tabiat sevdası, öncülüğü ve mütevazılığıyla hatırladıkları ozanı sevgi ve rahmetle yad ediyor.

Sivrialan köyü muhtarı ve aynı zamanda Veysel'in akrabası Mustafa Çam (59) ile köylüleri Ahmet Hoşnut (70) ve Bektaş Şen (61) ölümünün 45'inci yılı öncesi dünyaca ünlü halk ozanı Veysel'i anlattı.

Köy muhtarı Mustafa Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Mart 1973'te vefat eden Aşık Veysel'in akrabası olduğunu söyledi.

"Aşık Veysel deyince aklıma ateş, su, hava ve toprak geliyor. Aşık Veysel bir ateş, su gibi akar, hava gibi solunur, toprak gibi cömert olur. Aşık Veysel'i anmıyoruz, anlamaya çalışıyoruz." diyen Çam, ölümünün 45. yılında Aşık Veysel'i halka anlatmaya çalıştıklarını ve halkın anlamasını sağlamak için çaba gösterdiklerini belirtti.

"Aşık Veysel bizlerin öncüsü, özü, sözü olmuştur"

Aşık Veysel'in komşusu ve aynı zamanda ozan olan Ahmet Hoşnut ise Şatıroğlu'nun tabiat sevdalısı ve doğaya aşık bir insan olduğunu belirtti.

Hoşnut, Aşık Veysel'in eserleriyle daima anıldığına dikkati çekerek, "Aşık Veysel'in ozanların gönlünde taht kurarak bizlerin öncüsü, özü, sözü olmuştur. Biz ozanlar Aşık Veysel'in yolunda yolumuza devam etmekteyiz. İnsana insan gözüyle bakarak yolumuza devam etmekteyiz." diye konuştu.

"Her şeyi gönül gözüyle gören birisiydi"

Veysel'in komşularından Bektaş Şen de küçük yaşlardayken Aşık Veysel'i tanıdığını anlattı.

O dönemde Aşık Veysel'in yolları nasıl bulduğunu, hangi evin kime ait olduğunu, insanların sesinden direkt nasıl tanıdığını anlamaya çalıştığını dile getiren Şen, bu durumu garipsediğini ifade etti.

Aşık Veysel'i daha yeni yeni anlamaya başladıklarına değinen Şen, "Aşık Veysel normal insanlar gibi değil, her şeyi gönül gözüyle gören, duyan ve özümseyen birisiydi. Biz küçükken onun sohbetine, sazına sürekli Sivas'tan, İstanbul'dan, Şarkışla'dan özellikle yüksek bürokratlar gelirdi. Gerçekten nükteli konuşurdu, bu hiç kimsenin de garibine gitmezdi. O yüzden Aşık Veysel'i anlamak, dinlemek, bizim için büyük bir şeydi." dedi.

Kaynak: AA