Konya'da bir işletmeci, Beyşehir Gölü'nde ticari değeri yüksek balık miktarının azalması üzerine, sahil kentlerinden ve yurt dışından getirdiği deniz ürünlerini fabrikasında işleyerek, ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediyor.

Hüyük ilçesine bağlı Tolca Mahallesi'nin muhtarlığını da yapan 60 yaşındaki Ali Yıldırım, çocukluğunda ekonomik açıdan büyük sıkıntılar yaşadı. Yaklaşık 7 yıl çobanlık yapan, ardından Beyşehir Gölü'nde balıkçılıkla geçimini sağlayan Yıldırım, 28 yıl önce bir yakını ile balık işleme tesisi kurdu.

Başta sudak balığı olmak üzere, gölden avlanan balıkları işleyerek, gerek yurt içi gerekse yurt dışına gönderen Yıldırım, 100 metrekarelik işletmesini daha da büyüttü.

Beyşehir Gölü'ndeki ticari değeri yüksek balık türlerinin sayısının giderek azalması üzerine zor günler yaşayan ve fabrikanın kapısına kilit vurmayı düşünen Yıldırım, ülke dışından ve sahil kentlerinden deniz ürünleri getirtip, işleyerek ihracat yapmaya başladı.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıl önce 23 tesisin bulunduğu bölgede, göldeki balık türlerinin azalması üzerine sadece 3 işletmenin kaldığını söyledi.

Yaşadıkları darboğazı, deniz balığına yönelerek aşmaya karar verdiklerini, önce işe deniz ürünlerini işleyip yurt içine göndererek başladıklarını anlatan Yıldırım, işlerini geliştirerek ihracata yöneldiklerini ifade etti.

Çin ve Norveç'ten su ürünleri geliyor

Tesisten ayda 30 tır mal çıktığını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tesisimizde denizden, baraj göllerinden, hatta okyanustan gelen su ürünlerini işleyip, fileto haline getirerek, dondurulmuş olarak 15 ülkeye gönderiyoruz. Çin'den, Norveç'ten getirdiğimiz su ürünleri bile var. Ülke içinden ise İstanbul, Karadeniz, Ege ve Akdeniz sahil illerinden, Anadolu'daki baraj göllerinden getirdiğimiz balıkları işliyor, Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'ye, Arap ülkelerine ihracat yapıyoruz. Ayda 600-700 ton arasında deniz ürünü ihraç ediyoruz."

Kaynak: AA