İstanbul Haber Servisi - Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en büyük tatbikatlarıDenizkurdu ve Efesin iptaline neden olduğu ileri sürülen Balyoz Planısoruşturması kapsamında, 5 general, bir amiral ve bir kurmay albay şüpheli olarak ifade verdi.

Balyoz Planı soruşturmasında emekli Albay Hakan Büyükün Eskişehirdeki evinde yapılan aramada ele geçirilen yeni belgelere ilişkin ifade vermek üzere 7 muvazzaf asker İstanbul Adliyesine gelirken avukatı aracılığı ile sağlık raporu sunan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ise gelmedi. Balanlının önümüzdeki günlerde adliyeye gelerek ifade vermesi bekleniyor. Soruşturma kapsamında Turgut Atman, tümgeneraller Beyazıt Karataş, Nedim Güngör Kurutaş, Bülent Kocapabuç, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Kurmay Albay Mehmet Örgen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayara ifade verdi.

6 asker tutuklanmıştı

Balyoz Planı soruşturmasında emekli Albay Hakan Büyükün Eskişehirdeki evinde yapılan aramada ele geçirilen yeni belgelere ilişkin, aralarında emekli Albay Hakan Büyük ile Hava Kuvvetlerinde görevli Hâkim Albay Bülent Güncal ile Kurmay Albay Mehmet Erkorkmazın da bulunduğu 6 askerdarbeye teşebbüs iddiasıyla tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Hakan Büyükün avukatı Hüseyin Ersöz yaptığı yazılı açıklamada Büyüke ait olmayan 60 metrekare büyüklüğündeki 1+1 bir evde 16 polis tarafından hukuka aykırı arama yapıldığını öne sürdü. Ersöz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Ele geçtiği iddia olunan dijital dokümanların hiçbirisinde müvekkilimizle doğrudan ilgili olduğunu gösteren somut ve inandırıcı bir bulgu da flashdisk içinde yer almamaktadır. Dokümanlarda birçok tarih çelişkileri bulunmaktadır. Kökleri devlet içindeki illegal yapılanmalar ile yabancı istihbarat kurumlarına kadar uzanan bu yasadışı örgütün manipülatif dokümanlar ile sansasyon yaratma amacı içinde olduğu görülmektedir.

Efes ve Denizkurdu tatbikatlarının iptalinin üzerindeki sır perdesi de aralanmaya başlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile görüşen Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin tatbikat iptalleriyle ilgili sorusuna yönelik Biraz fazla muamma haline getiriliyor. Sordum, Genelkurmay Başkanımız, ‘Gerçekten benim tasarrufumdedi. ‘Böyle bir tatbikatta, sizin kanaatleriniz çok önemli, sivil yönetim olarak illa da yap diye dayatmamız olmazdedim. Komutanlar ifadeye çağrılmış diye öğrendim. Nedir, ne var ne yok bilemiyorumyanıtını verdi.

Balyoz davası sürerken polisin Eskişehirde yaptığı aramada, yeni belgelere ulaşıldığı iddia edilmişti. Balanlı’nın 1’inci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı yaptığı dönemde keşif uçaklarıyla Menzil tarikatına ait Eskişehir Sivhisar’daki Bilvanis çiftliğinde istihbarat çalışmaları yapıldığı ileri sürülmüştü.

İddianame kabul edildi

Öte yandan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıçın da bulunduğu 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Hakkında ilk kez müebbet hapis cezası istenen Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, halen Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu bulunuyor.

cumhuriyet