Kobane davası Sincan Cezaevi kampüsündeki duruşma salonunda başladı. Polis, HDP yöneticilerinin açıklama yapmasını engellemek için gazetecilerle partililer arasında kalkanlarla duvar oluşturdu. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme heyetiyle yaşanan tartışma sonrası avukatlar duruşma salonunu terk etti ancak davanın sürdürülmesinin istenmesi nedeniyle avukatlar duruşma salonuna tekrar girdi. Öte yandan duruşma takibi yapan 2 gazeteci gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu, 108 kişi hakkında açılan “Kobane Davası”, bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülmeye başlandı.

Sincan Cezaevi kampüsü içinde yer alan duruşma salonunda görülecek dava için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. HDP yöneticileri, milletvekilleri ve partililer arama noktalarından geçtikten sonra duruşma salonunun önüne gelebildi.

Duruşma salonun önünde de avukatların alınmaması nedeniyle gerginlik yaşandı. Davada 100 kişilik avukat sınırlaması olduğunu söyleyen güvenlik güçleri aralarında baro başkanlarının da olduğu avukatların içeriye alınmasına izin vermedi. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme heyetiyle yaşanan tartışma sonrası avukatlar duruşma salonunu terk etti ancak davanın sürdürülmesinin istenmesi nedeniyle avukatlar duruşma salonuna tekrar girdi. Mahkeme başkanının tutumu alkış ve sloganlarla protesto edildi.

Öte yandan İstanbul il binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP’lilere polis müdahale etti. Haber takibi yapan MA muhabiri Enes Sezgin ve Artı TV kameramanı Bilal Meyveci, gözaltına alındı.

kobane-davasi-durusmada-gerginlik-avukatlar-mahkeme-salonunu-terk-etti-868997-1.
Fotoğraf: @HDPgenelmerkezi

Duruşmaya saat 14:00’e kadar ara verildi.

AVUKATLAR MAHKEME SALONUNU TERK ETTİ

Duruşma salonuna alınmayan avukatların itirazlarının devam etmesi üzerine mahkeme başkanı avukatlara, “Önce CMK’yi öğrenin” dedi. Bunun üzerine avukatlar, “Avukatlarla böyle konuşamazsınız, bunu tutanağa geçmek zorundasınız” dedi. Mahkeme başkanı ise önce kimlik tespitlerinin yapılacağını, ardından iddianamenin okunacağını söyledi. Mahkeme başkanı avukatlara ancak ondan sonra söz verileceğini söyledi. Avukatların “Böyle duruşma yapamazsınız” itirazı ise mahkeme başkanı tarafından “Yoo gayet de güzel yaparız” şeklinde yanıt buldu.

Yaşanan tartışma üzerine avukatlar alkışlarla salonu terk etmeye başladı. Duruşma salonunu terk eden avukatlar, "Bu hukuksuzluğa ortak olmamak adına dışarı çıktık. Savunmaları serbestçe yapabileceğimiz koşullar yaratılmadığı sürece salona girmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

kobane-davasi-durusmada-gerginlik-avukatlar-mahkeme-salonunu-terk-etti-868987-1.

Mahkeme başkanı tüm itirazlara rağmen kimlik tespitlerine devam ediyor.

SALONDA ALKIŞLI PROTESTO: SAVUNMA HAKKI KISITLANAMAZ

Evrensel'in aktardığına göre, duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Emine Ayna, sorulan sorulara “Avukatım olmadan sorularınıza yanıt vermeyeceğim. Avukatımın salona girmesini talep” ediyorum dedi. Mahkeme başkanı bunun üzerine “Duruşma salonunun kapısı açık, isteyen girer” diyerek yanıt verdi.

Ardından Beyza Üstün’ün kimlik tespitlerine geçildi. Beyza Üstün, “Savunma hakkımı kullanmam için avukatlarımın burada olması gerekiyor. Avukatlarım olmadan kimlik tespitleri de dahil hiçbir sorunuza yanıt vermeyeceğim” dedi. Üstün, “Hukukun gereğini yapın ve avukatlarımızı içeri alın” dedi. Mahkeme başkanı bunun üzerine sorularını sürdürdü. Arından Üstün’ün sorulara yanıt vermediğini tutanak altına aldı.

Figen Yüksekdağ "En temel hukuk kurallarından biri savunma hakkının eksiksiz yerine getirilmesidir. Hukukun yerine getirin, avukatlar olmaksızın duruşmaya başlayamazsınız” demesine, mahkeme başkanı, “Evli misiniz, ne iş yapıyorsunuz, adresiniz neresi, üzerinizde mal varlığı var mı?” diye sormaya devam etti. Yüksekdağ’ın itirazlarını sürdürmesi üzerine SEGBİS’in sesi kesildi.

Salonda bulunan Sebahat Tuncel, “İyi niyet diyorsunuz, bizi sizin iyi niyetiniz bağlamaz, bizi hukuk bağlar, bizim avukatlarımızın burada olması gerekiyor, arkadaşlarımız buraya gelebilir, koşulları oluşturmak sizin göreviniz” dedi. Mahkeme başkanı bunun üzerine Sebahat Tuncel’in sesini kapattı. Tuncel’in sesinin kapatılması salonda alkışlar ve “Savunma hakkı kısıtlanamaz” sloganı ile protesto edildi.

'SARAY'IN TALİMATLARI İLE KARAR VERİYORSUNUZ'

Ardından kimlik tespitlerine geçilen Gültan Kışanak da “Böyle duruşma yapamasınız, Saray’ın talimatları ile karar veriyorsunuz. Siz hukuka, hukukun temel ilkelerine riayet etmediğiniz müddetçe sorularınıza yanıt vermeyeceğiz” dedi. Mahkeme başkanı ise sorularını sürdürdü ve ardından “Cevap vermediği görüldü” dedi.

Mahkeme başkanının ısrarla kimlik tespiti yapmak istemesine, Ayşe Yağcı, “Avukatım olmadan kesinlikle sorulara cevap vermeyeceğim”, Berfin Özgü Köse, “Avukatlarım olmadan mahkemenin hiçbir aşamasında herhangi bir beyanda bulunmak istemiyorum” ve Gülfer Akkaya, da “Avukatlar alınmadan konuşmak istemiyorum” diye cevap verdi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: BURAYA YARGILAMAYA GELDİK

“Şu anda duruşma salonunda aleyhime bir şey tespit etme şansım yok” diyen Selahattin Demirtaş, "Buraya susmaya değil konuşmaya geldik. Yargılanmaya değil, yargılamaya geldik. Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz. Gerçekten yargılamanın devam etmesini istiyorsunuz ara verip bu sorunu çözebilirsiniz. Bilgilerimizi tabi ki mahkemeye vereceğiz. Sormak istediğiniz her türlü soruyu sorabilirsiniz, biz de savunmamızı yapacağız. Yıllardır yargılama yapıyorsunuz. Bizi onlarla karıştırmayın. Sesinizi yükseltmeyin. Karşınızda çocuk yok. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin meclis grubu eş başkanları karşınızda. Her ne kadar sanık sandalyesinde otursak da halkın iradesini temsil ediyorsunuz. Bizler medeni insanlarız. Daha önce darbecileri yargıladınız, bilemem nasıl yargıladınız. Ama bize o muameleyi uygulayamazsınız. Bir duruşma salonunda avukatların bulunması gerekir. Yargılama usulen uygun gibi gözüksün istiyorsanız avukatlar girsinler. Ben orada değilim. Yanımda avukat yok, duruşma salonunda avukat yok. Şu anda duruşma salonunda aleyhime bir şey tespit etme şansım yok. Baskı ortamında yargılamayı yapsanız da avukatların buraya girmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Demirtaş kimlik tespitine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

AVUKATLAR TEKRAR MAHKEME SALONUNDA

İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi! İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!

Davanın sürdürülmesinin istenmesi nedeniyle avukatlar duruşma salonuna tekrar girdi. Mahkeme başkanı avukatlar içeri girdikten sonra ise "İçeri giremiyoruz diyorsunuz, içerdesiniz" dedi.

Duruşma salonu önünde bekleyenler mahkeme başkanının tutumunu alkış ve sloganlarla protesto etti.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

Duruşmaya verilen aranın ardından İstanbul il binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP’lilere polis müdahale etti. Haber takibi yapan MA muhabiri Enes Sezgin ve Artı TV kameramanı Bilal Meyveci, gözaltına alındı.

Konuya ilişkin DİSK Basın-İş tarafından yapılan açıklamada, "HDP İstanbul İl Örgütü'nün Kobane Davası'na ilişkin basın açıklamasını takip eden üyemiz, Artı TV kameramanı Bilal Meyveci ve Mezopotamya Ajansı muhabiri Enes Sezgin gözaltına alındı. Meyveci'nin kamerası kırıldı. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" denildi.

https://www.birgun.net/