BARTIN - Selim Bostancı

Bartın'da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) girişimcilik desteğiyle kafe-restoran açan 3 kız kardeş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldıkları Turizm İşletme Belgesi ile işletmelerine "1. sınıf restoran" hüviyeti de kazandırarak girişimcilik örneği sergiliyor.

Kentte, 2001'de kafe işletmeye başlayan Nurper Makar Pekatik, Selma ve Berna Makar isimli kardeşler, 2015'te hedeflerini büyüterek kafe-restoran açmaya karar verdi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile KOSGEB'in girişimcilik kurslarına katılan kardeşler, buradan kendilerine sağlanan hibe desteğiyle 500 metrekare kapalı alan ve terası bulunan yeri modern şekilde dizayn etti.

Kafe-restoran, Türk ve dünya mutfağından çeşitli lezzetlerin yanı sıra canlı müzik hizmetiyle de kısa sürede aileler başta olmak üzere birçok kişi tarafından kentin tercih edilen mekanları arasında yer aldı.

"Kadın olarak iş hayatının içindeyiz"

İşletme sahiplerinden Selma Makar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır sektörün içinde olduklarını ve üç kız kardeş olarak kente bir eksikliği giderme, kaliteli, şık ve nezih bir ortam kazandırma çabasıyla "Sister's" adını verdikleri kafe-restoran açtıklarını söyledi.

Yaklaşık 180 kişi kapasiteli mekanlarını 3 kardeş olarak işletmenin olumlu yönleri olduğunu dile getiren Makar, şöyle devam etti:

"Burası bir 'kardeşler işletmesi' olunca kendimizi güvende hissediyoruz. Birimizin enerjisinin düştüğü yerde diğerimiz devreye giriyor. Birbirimizin eksik yanlarını tamamlıyoruz. Bir işletme sahibi olmamızın yanında özel hayatımız da var. Çocuklarımız var, ev işlerimiz oluyor ve bunlara da vakit ayırmamız gerekiyor. Bu noktada yanında bir kardeş olması, güvendiğin bir insanın olması işletmenin başarısı için büyük etki sağlıyor. Bir kadın olarak korkmadan ilerliyoruz. Yine bir kadın olarak iş hayatının içindeyiz." ,

"KOSGEB desteğiyle hayallerimize ulaştık"

Kardeşlerden Nurper Makar Pekatik de çocuk ve gençlik yaşlarında 3 kız kardeş olarak bir gün ayrılacak olmanın üzüntüsünü yaşadığını ve hep kendisine "Ayrılmadan nasıl yaşayabiliriz?" sorusunu sorduğunu dile getirdi.

Pekatik, "Tabii hepimiz evlenmiş ve farklı illerde yaşıyorduk. Sonra kader bizi yine bir araya getirdi. KOSGEB desteğiyle bu işletmemizi açarak hayallerimize ulaştık. Tabii bunları yaparken maddi gücümüz olup da yapmadık. Hep kendimize güvendik, birbirimize cesaret verdik. İnsanlarla olan diyaloğumuza güvendik. Daha sonra onları da hep kapıda güler yüzle karşıladık, aynı şekilde uğurladık." ifadelerini kullandı.

Pekatik, kendine güvenen, inanan kadınların her işin üstesinden gelebileceğine işaret ederek, "Biz risk aldık, cesaret örneği gösterdik. Hala daha risk altındayız. Daha önümüzde yollarımız var. Tüm kadınlar, küçük yeteneklerini profesyonelce kullanabilirler. Bunun için kendilerine güvenmeleri ve bir adım atmaları gerekiyor." dedi.

Berna Makar ise "Bizler hep aynı odada büyüdük, aynı yatakta yattık, sorunlarımızı, mutluluklarımızı hep paylaştık. 2 ablam evlendiğinde ayrıldık diye ben çok üzüldüm. Sonra tekrar birleştik. Çok mutluyuz." diye konuştu.

Kaynak: AA