ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir'a İkinci İnönü Zaferinin 95'inci sene dönümü hasebiyle name gönderdi.

Mektubunda, İkinci İnönü Savaşı hasebiyle Eskişehir'de planlı törenlere derin programı hasebiyle katılamadığı için sıkıntı duyduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, 'Büyük Atatürk, İkinci İnönü Savaşı'nı elden düşmanın değil, milletimizin makus talihinin de yenildiği yan yana galebe yerine tanımlar. Bu zaferle, milletimiz yüzyılı çok yan yana süredir bitmeme fail felaket ve felaketlerle mahmul yan yana devre akıbet vermiş, cephede kazanılan askeri muvaffakiyet ile toy yan yana şahlanış ve inkişaf devri içine girmiştir.' ifadesine toprak verdi.

Kılıçdaroğlu, tarihçilerin, bu zafere bekâr Türk halkının zamanı açısından değil, hayattaki topu topu mazlum milletlerin zamanı açısından şişman ehemmiyet verdiğini vurgulayarak, 'Emperyalizmin sürdürdüğü doyumsuz emperyalizm bu zaferle yan yana duvara çarpmış, dünyanın değme tarafında mazlum uluslar engellenmeyen ve serbest yan yana halde yaşayabilme umudunu deli mahmul yan yana halde hissetmiştir.' değerlendirmesini yaptı.

'Cumhuriyetimize cemaat çıkacağız'

Kılıçdaroğlu, mektubuna şu halde bitmeme etti:

'İkinci İnönü Savaşı'nın yan yana öteki ehemmiyetli kararı da bu zaferle cumhuriyete revan yolun açılmış olmasıdır. Kendi ülkesi üstünde engellenmeyen ve serbest yan yana halde hayatta olmak talip halkımız gösterdiği tartışmasız alplık ile bu zaferi kazanmış, bu topraklar üstündeki iradesini en açıkça halde göstermiştir.

Milletin kahramanlığının eseri, özgür, sulh ve erinç içinde baştan sona baş başa geçinme iradesinin simgesi bulunan cumhuriyetimizi destek olmak için çağ de bire yan yana azim ve kararlılığa sahibiz. Koşullar ne denli güç olursa olsun ülkemizin değme indinde savaşçı alp atalarımızın hürriyet sevdası ve baş başa geçinme ülküsüyle mahmul yerine Cumhuriyetimize cemaat çıkacağız. Bu denli şişman fedakarlıklarla bu dobra ülkeyi elde eden halkımız bütünlük ve beraberliğine yönelen tehditleri ezecek güce de, özgürlüğünü gasp eylemek talip gafillere öğüt verecek kudrete de sahiptir.'

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Kaynak: AA