İSTANBUL

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşik Kıbrıs Federasyonu'nun kurulmasıyla dünyadaki enerji güvenliği ve enerjiye erişim konularına ciddi katkılar yapılabileceğini belirterek, "Rum tarafının da makul ve gerçekçi bir anlayış geliştirmesi halinde, kısa zamanda iki kesimli bir federasyona ulaşılması mümkündür." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde liderler oturumunda konuşan Akıncı, seçildiği andan bu yana geçen 16 aylık sürede, Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüm için yoğun müzakereler yürüttüklerini belirtti.

Akıncı, müzakerelerin seyri konusunda, "Rum tarafının da makul ve gerçekçi bir anlayış geliştirmesi halinde, kısa zamanda iki kesimli bir federasyona ulaşılmasının mümkündür. Böylesi bir durumda kurulacak Birleşik Kıbrıs Federasyonu, dünyadaki enerji güvenliği ve enerjiye erişim konularında ciddi katkılar yapabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede keşfedilen hidrokarbon kaynaklarından çıkarılacak doğalgazın, inşa edilecek bir enerji koridoru ile Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya en hesaplı ve güvenli bir şekilde ulaştırılabileceğini vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:

"Bunun olması sadece Kıbrıslı Türk ve Rumlara fayda sağlamakla kalmayacaktır. Böyle bir durumda ortaya çıkacak refah ve yarar birliği, kısır çatışmaların bir kenara itilmesine ve Türkiye, Yunanistan, İsrail ve Mısır gibi bölgede önemli rol oynayan devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini iş birliği ve barış temelinde yeniden tanımlamalarına imkan tanıyacaktır. Bu bağlamda sadece Kıbrıs ve Türkiye için değil, çok daha geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir fırsat ve ekonomik potansiyelden söz etmekteyiz."

- Elektrik hattı döşenmesi

Konuşmasında Akdeniz'in doğusunda denizaltına döşenmesi planlanan elektrik hattı projesine de değinen Akıncı, Ortadoğu coğrafyasını elektrik kabloları ile deniz altından Avrupa’ya bağlayacak bu çok önemli projenin de gündemde olduğunu hatırlattı.

İsrail, Güney Kıbrıs, Girit ve Yunanistan arasında planlanan projenin, çok daha pahalı ve çok daha uzun mesafeli bir proje olduğunu ifade eden Akıncı, "Bu nedenle alternatiflerin dikkate alınmasında büyük yarar olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine İsrail, Kıbrıs ve Türkiye arasında döşenecek bir kablo çok daha hızlı, daha ucuz ve daha kısa mesafeli olacaktır. Kıbrıs’ta çözüm bu alanlarda da yeni ufuklar açacaktır." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ebru Şengül

Kaynak: AA