15 Temmuz 2016 sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile getirilen ek tedbirler hakkında başvuru yolu açıldı.

Bilindiği gibi, 11 Kasım 2020 tarih ve 7256 sayılı yasanın 41. Maddesiyle, 7075 Sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’a eklenen Geçici 4. Madde ile; “…olağanüstü hal kapsamında kabul edilen kanunlarda yer alan ilave tedbirlere karşı hakkında tedbir uygulanan kişi, kanuni temsilcisi ya da mirasçıları tarafından tedbiri uygulayan veya tedbirle ilgili olan kamu kurum ve kuruluşlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvuru...” hakkı getirilmiştir. Kamu görevinden ihraçla ilgili olarak Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvuru imkanı olduğu halde, ek tedbirlerle ilgili bir başvuru olanağı bulunmamaktaydı.

Değinilen yasa değişikliği ile bu kez ek tedbirlere ilişkin olarak da ilgili idareye başvuru yapılarak tedbirle ortadan kaldırılmış veya ilgili kişinin elinden alınan bazı hak ve yetkilerin iadesini talep etme olanağı getirilmiştir. Bu talep sonrasında talebin reddi halinde de doğal olarak idari dava açma olanağı ortaya çıkmıştır.

Melikgazi’de Sağlık Turizmi Projesi ile iyileşirlen keşfedin, keyif alın, dinlenin Melikgazi’de Sağlık Turizmi Projesi ile iyileşirlen keşfedin, keyif alın, dinlenin

Düzenlemeyle ilgili kamu kurumlarına başvuru süresi 3 ay olarak belirlenmiş olup bu süre 11 Şubat 2021 tarihinde dolmaktadır. Bu süre hak düşürücü bir süre olduğundan, sürenin geçirilmesi halinde talep reddedilecektir.

Konuya ilişkin 7075 sayılı yasanın Geçici 4. Maddesi;

“(1) Bu Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında kabul edilen kanunlarda yer alan ilave tedbirlere karşı hakkında tedbir uygulanan kişi, kanuni temsilcisi ya da mirasçıları tarafından tedbiri uygulayan veya tedbirle ilgili olan kamu kurum ve kuruluşlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvurulur. Kamu kurum ve kuruluşları, başvuru üzerine yapacağı inceleme sonucuna göre en geç altı ay içinde başvurunun reddine veya tedbirin kaldırılmasına karar verir. 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun ek 7 nci maddesi hükmü saklıdır.

 (2) Başvuruların incelenmesi ve sonuçlandırılması için kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde komisyon kurulabilir.

(3) Kamu kurum ve kuruluşları bu madde kapsamında yapılacak başvuruların sonuçlandırılması için her türlü bilgi ve belgeyi ilgililerden talep edebilir.

(4) Soruşturmanın gizliliğine ve Devlet sırlarına ilişkin ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla kurum ve kuruluşlar ile yargı mercileri, başvuru kapsamında ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeyi gecikmeksizin başvuru yapılan kamu kurum ve kuruluşlarına göndermek veya yerinde incelenmesine imkân sağlamak zorundadır.

(5) Bu madde kapsamındaki çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşlarınca görevlendirilenler, görevlerini yerine getirdikleri sırada edindikleri kamuya, ilgililere ve üçüncü kişilere ait gizlilik taşıyan bilgileri, kişisel verileri, ticari sırları ve bunlara ait belgeleri, bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü kişilerin yararına kullanamaz. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.

(6) Bu madde ile olağanüstü hal kapsamında kabul edilen kanunlarda yer alan ilave tedbirlere karşı kamu kurum ve kuruşlarına yapılan başvurular hakkında karar verenlerin görev ve fiillerine ilişkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumlulukları hakkında 6755 sayılı Kanunun 37 nci maddesi uygulanır.

(7) Kamu kurum ve kuruluşlarının kararlarına karşı Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilir.

(8) Bu madde uyarınca yetkili olmayan kamu kurum ve kuruluşuna yapılan başvurular yetkili olduğu değerlendirilen kamu kurum ve kuruluşuna gönderilir ve durum başvurana bildirilir.

(9) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek ihtilafları gidermeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Bu çerçevede yapılacak başvurular konusunda yararlı olacağını düşündüğümüz örnek dilekçeyi paylaşıyoruz. Ayrıca konuya ilişkin olarak ek hukuki yardım taleplerinizi de karşılamaya hazır olduğumuzu belirtir kolaylıklar dileriz.

Ek: Örnek başvuru dilekçesi.