Cumhuriyet / Ankara- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık seçimleri için geri sayım başlarken yüksek yargıda “seçimin sonucu belli” kavgası yaşanıyor. 2 Haziran’da yapılacak seçimlerde 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak’ın yeni Yargıtay Başkanı “seçileceğine” kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde adaylığı konuşulan ancak adaylıktan vazgeçtiğini bildiren 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, “Seçilecek arkadaş belliyse seçimin esprisi yok. Seçim sadece kâğıt üzerinde” değerlendirmesini yaptı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, bir ilke imza atarak devir teslim töreni yapmadan görevini yeni seçilen Hasan Erbil’e devretti. Yeni Başsavcı Hasan Erbil de basına haber vermeden Yargıtay savcılarıyla birlikte Anıtkabir’i ziyaret ederek, bir ilki gerçekleştirdi.

Veda ziyaretlerine başlayan Gerçekerin yerine Yargıtay Başkanlığı için adaylık kulisleri hız kazanırken sandık kurulmadan seçilecek yeni başkanın kim olacağının belli olduğu savı da ağırlık kazandı. Adaylardan Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynakın ismi öne çıkarken, seçilmesine kesin gözüylebakılıyor. Gerekçe olarak da HSYKnin yeni kurulan 6 daire için atadığı 160 üyenin blok desteğini aldığı görüşüne dayanıyor. Adalet Akademisi Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Kaynak 64 yaşında olduğu için seçilmesi halinde yalnızca 1 yıl başkanlık görevini yürütebilecek. Yargıtayın ceza daire başkanları içinde en kıdemli isimlerinden olan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülkerin ismi de başkanlık için dillendiriliyordu. Ancak Ülker, adaylıktan vazgeçme nedenlerini ve yüksek yargıda yaşananları Cumhuriyete değerlendirdi.

Aday olmama nedenini Seçimin anlamı, esprisi kalmadısözüyle özetleyen Ersan Ülker, Daire başkanları seçiminde, başsavcılık seçiminde görüldü. Hep aynı tablo devam ediyor. Yaşananlar gösteriyor ki, Yargıtayda seçimin bir anlamı yok. Seçim kâğıt üzerinde. Aday olmanın da bu durumda anlamı yok. Seçilecek arkadaş önceden belliyse, onun karşısına çıkmak anlamsız. Heyecanı da kalmıyor diye konuştu. Atama gibi bir seçime ben neden meşruiyet kazandırayım ki diyen Ülker, Bence hiçbir arkadaşın aday olmaması gerekir. Atama gibi bir seçimin anlamı yok dedi.

 

‘Telefonlarına mesaj geliyor’ iddiası

Yeni atanan üyelerintalimataldıkları yönünde söylentiler bulunduğuna dikkat çeken Ülker, Yargıtayda konuşulan bir iddiayı şöyle dile getirdi: Hatta şöyle deniyor, cep telefonlarına mesaj geliyor, ona göre sandığa oy giriyor. Bu kurumu her şeyden soyutlamak, siyasetten soyutlamak bizlerin yapacağı en isabetli iştir. Yeni seçilen üyelerin pek çoğunun hocasıyım. Hiç kimseye minnet borcunuz olmamalı diye arkadaşlara söylüyoruz. Kimsenin talimatıyla hareket etmeyin diye uyarıyoruz.

Yasa değişikliğinin ardından Yargıtaya 160 yeni üyenin atandığını anımsatan Ülker, bu kişilerin seçilmesine gerekçe olarak iş yükünün gösterildiğini ve hızla dosyaların karara bağlanacağı tezinin işlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Arkadaşlarımız seçileli dört ay oldu. Maalesef henüz daireleri kurulmadı, fiziki mekân hazırlanmadığı için. Yargıtayda yapılan seçimlerde oy kullanmada etkin oluyorlar ama dava dosyalarının kapağını açmış değiller. Kamuoyu bunu bilmiyor.”