Günümüzdeki sınır güvenliği konsepti kapsamında kritik tesislerin korunması önemli bir ihtiyaç oluşturuyor. Özellikle sınır bölgelerindeki sabit karakollar, birlik personelinin konuşlandığı mevkiler, doğalgaz hatları ve istasyonlar bu tür yerler arasında yer alıyor.

Bu tür kritik tesislerin mümkün olduğunca otomatik sistemlerle korunmasına ve durum farkındalığını artıracak sistemlere ihtiyaç bulunuyor. Özellikle karakollara uzaktan yapılan taciz ateşlerinin hemen fark edilmesi ve hızlı tepki verilmesi askeri açıdan çok önem taşıyor. Bu amaçla kamera, radar, sismik, titreşime duyarlı algılayıcılar gibi farklı teknolojiler kullanılabiliyor.

Sese duyarlı atış tespit sistemleriyle çok sayıdaki akustik algılayıcıdan faydalanarak ateşli silahların yerinin belirlenmesi amaçlanıyor. Bu sayede, karakol gibi kritik tesislere ateşli silahlarla yapılan saldırılarda, ateş edenlerin konumunun tespit edilmesiyle silahların otomatik olarak o bölgeye yönlendirilmesi ve bu sayede ilk ateşe karşılık verilmesi hedefleniyor.

Ses ve şok dalgaları algılanıyor

HAVELSAN

, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonunda söz konusu yöntemi kullanarak ATEŞKES adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi.

Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor.

ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas konum belirlemede kritik rol oynuyor.

Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.

ATEŞKES

, GPS alıcısı ve ataletsel ölçerlerle konumunu ve yönelimini kendisi hesaplayabiliyor. Böylece hızlı şekilde kurulumu sağlanabiliyor. Aynı alanda bu sistemden birden fazla kullanılması ve veri füzyonuyla tehdit kaynağına ilişkin çok daha iyi konum tespiti yapılabiliyor.

Bu cihazlardan 3-4'ünün kritik bir tesisin etrafına kurulmasıyla söz konusu tehditlere karşı hassas bir koruma sağlanabileceği belirtiliyor. Cihazların kablosuz olarak birbirleriyle haberleşmesi çok daha başarılı sonuçlar alınmasına olanak veriyor.

Sistemin etki alanı kullanılan silahın tipine göre değişiyor. Silahlarla yapılan test sonuçlarına göre, tek cihazla 500 metreye kadar eksi/artı 2 derece yönelimde hassasiyetle, konum olarak da yüzde 10-15'lik bir hata payı ile yer tespit edilebiliyor. Sistemin tespit mesafesinin teorik olarak 1-2 kilometreye kadar çıkabileceğine işaret ediliyor.

Kaynak: AA