NAİROBİ

Kenya'da hükümete bağlı Ulusal Gençlik Hizmeti (NYS) kurumundaki 90 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarının ardından binlerce kişi ülke genelinde protesto gösterileri yapıldı.

Başkent Nairobi'de çeşitli sivil toplum örgütlerince organize edilen yolsuzluk ve rüşvet karşıtı protesto gösterilerine binlerce Kenyalı katıldı.

Gösteride, mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta hükümetinin ülkedeki rüşveti bir an önce bitirmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Nairobi'nin yanı sıra Mombasa ve Nakuru eyaletlerinde de gerçekleştirilen gösterilerde, çok sayıda protestocu üzerilerine giydikleri "Bu hırsızları durdurun" yazılı kırmızı tişörtlerle sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

Kenya merkezli insan hakları örgütü olan HAKİ Africa Yöneticisi Hussein Khalid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede uzun yıllardır rüşvet ve yolsuzluğa karşı büyük bir sınav verildiğini belirterek, bu durumun artık bitmesi gerektiğini söyledi.

Khalid, "Hak ve özgürlük savunucuları olarak bu hırsızların durdurulması gerek ve her düzeyde şeffaflığı, hesap verebilirliği ve dürüstlüğü teşvik eden yozlaşmamış, özgür bir ülke istiyoruz." diye konuştu.

Kenya Kriminal Soruşturma Departmanı yetkililerince gazetecilere yapılan açıklamada, NYS'de sahte evraklarla birçok iş adamı ve şirkete hizmet alımı yapılmamasına rağmen para ödendiği, bu şekilde 90 milyon dolar değerinde paranın hortumlandığı açıklanmıştı.

Şuna kadar 50'den fazla kişinin göz altına alındığı kayıp 90 milyon dolar vakasıyla ilgili soruşturma devam ederken, mahkemenin önümüzdeki günlerde karar vermesi bekleniliyor.

Muhabir: Recep Canik

Kaynak: AA