TEKİRDAĞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tekirdağ'da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle kentteki bir oteldeki buluşmasında yaptığı konuşmada, dünyayı son dönemde en çok heyecanlandıran kavramın değişim olduğunu söyledi.

Batı dünyasının değişim isteyenlerin değişimine farklı karşılık verdiğini anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"(Değişmeyen tek şey değişimdir) sözünü, biz atasözü gibi hepimiz biliyoruz. Evet dünya değişiyor, iletişim baş döndürücü bir hızla gelişiyor, dünya her köşesiyle birbirine yaklaşıyor, sınırlar kalkıyor ve Berlin Duvarı'nın yıkılması dünya için önemli bir işaret fişeği. Medeniyet değerleri özellikle Batı dünyasında yükseliyor. İnsan hakları en ince ayrıntısına kadar ele alınıyor, uluslararası adalet divanları güya mazlumların ümidi oluyor."

"Direnç gösterdiler"

Türkiye'nin 2002'den beri yaşadığı değişim ve inovasyon olmasına rağmen, Batı medeniyetinin giderek artan direnciyle karşılaştığının altını çizen Soylu, "Bir duvarı tuğla tuğla yükseltiler, Türkiye her attığı adımda, ortaya koyduğu her gelişmede önce bir korkutma, sonra bir itiraz, en sonunda da müdahaleyle karşılaştı. Önce 367 garabetini gördük, sonra 27 Nisan e-muhtırasını, ardından 2009 kapatma davası, sonrasında gelen Gezi olayları, 17/25 Aralık hadisesi, 6-7 Ekim olayları ve nihayetinde yaşanan bu büyük değişime itiraz ortaya koyan 15 Temmuz hadisesi..." diye konuştu.

Soylu, Türkiye'nin değişim talebini engelleme çabasının her alanda kendini gösterdiğini aktararak, "Türkiye'de ne değişmişti?" diye sordu. "Her şeyden önce zihniyet değişti" diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, artık hedefleri olan, kendi gücünün farkında olan istikrarlı bir ortama kavuşmuştu. Türkiye, 'küçük ülke' statüsünden büyük ülke statüsüne geçmeye çalışınca maalesef Batılı dostlarımızın, bize müttefik ve dost anlayışı değişti, bin 500 dolarken dosttuk, 2 bin dolarken dost ve müttefiktik, 3 bin dolarken dost ve müttefiktik, insanlarımız hastane kuyruğunda, kalp krizinde ilaç kuyruğunda ölürken, insansız hava uçağımız olmadığı için terörle mücadelede zorlanırken, insansız hava uçağımızı İsrail'den almak zorunda kaldığımızda, her yüz liranın 70 lirasını bütçeden faize verirken, Altay Tankı üretmezken, Cirit Füzesi üretmezken, elimizi kendimize yardım için açarken, Atak helikopterlerini üretmezken, dost ve müttefiktik.

Kendi evlatlarımız yerli ve milli bir insansız hava aracını üretip, ay yıldızlı armayı onun gövdesine bastığımızda hesaplar değişti. Mazlumlara dini, dili, ırkı ne olursa olsun en çok yardım eden ülke olduğumuzda hesaplar değişti. Kendi çıkarlarımız dediğimiz zaman, kendi geleceğimiz dediğimiz zaman, hesaplar değişti. O 'insan hakları' diyen, 'temel hak ve özgürlükler' diyen Batı'nın maskesi, bir anda düşüverdi, hep birlikte acı gerçekle karşı karşıya kaldık."

"Türkiye rahatsız etti"

Bakan Soylu, Türkiye'nin gelişiminin Batı'yı rahatsız ettiğini ve ortaya koydukları hesapları değiştirmek zorunda kaldıklarının altını çizerek, "Dünyanın en pahalı jeopolitik toprakları üzerinde bulunan Türkiye'nin sorunlarını çözerek sürekli gelişim göstermesi, birilerini rahatsız etti. Değişim ve inovasyon diyen Batı, bunu sadece kendisi için istemiştir. Batı tırmanmak için bir merdiven yaptı ama çıkınca başkaları o merdivenden tırmanmasın diye o merdiveni geriye itti. Oraya kimsenin çıkmaması için kendi adına bir plan ortaya koydu. Dünyanın Doğu diye adlandırdığı kesimini geri bırakmak için darbe yöntemlerini, ekonomik istikrarsızlık, siyasal istikrarsızlığı, statükoyu desteklemiş değişim talebinin önünde durdu ama Türkiye bu zinciri kırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Hakan Mehmet Şahin,Cihan Demirci

Kaynak: AA