"BAŞARI AMA BURSA İÇİMDE YARA"

Büyükşehirlerdeki seçim başarısına dikkat çeken CHP lideri, "Bu kentlerde yaşayanlar huzur istiyor. Birlikte yaşayacaksak bir araya gelmeliyiz. Elbette bir başarı elde ettik ama Bursa'da Zonguldak'ta başarı elde edemedik. Bursa içimde bir yaradır. Bursa'da bir eksiğimiz hatamız var. Zonguldak'ta, Giresun'da adaylarımız kazanamadı. Elbette halkı suçlamıyoruz. Bir eksiklik varsa bizimdir. Geriye dönük süreci masaya yatırmalıyız" diye konuştu. 

"BAŞARIYI KENTE YAYMAK İSTEDİK''

Kampanya sürecinde büyük miting yapmak yerine kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları ile salon toplantılarında bir araya geldiklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sorunları masaya koyduk. Hem sorunu hem çözümü anlattık. Elbette mitingler de yaptık. Sayın Akşener ile ortak mitinglerimiz de oldu. Ama ağırlığı toplantılara verdik" dedi. "Kampanya boyunca olumlu bir dil kullanmaya özen gösterdik. Rakiplerimiz aklımızdan bile geçmeyen acımasız eleştiriler yaptı. Ne teröristliğimiz kaldı ne de bir şey..." diyen CHP lideri, ilçede başarılı buldukları adayları illerde ve büyükşehirlerde aday gösterdiklerini belirterek, "Ekrem İmamoğlu, Zeydan Karalar, Muhittin Böcek... Vatandaşa 'Bu başarıyı takdir ediyor musun o zaman bu başarıyı bütün kente yaymak istiyoruz' dedik. Bu politika da tuttu" diye konuştu. 

AK Parti MKYK toplantısı sona erdi AK Parti MKYK toplantısı sona erdi

"MİLLET İTTİFAKI'NIN ROLÜ BÜYÜK"

İYİ Parti ve Saadet Partisi genel başkanlarına teşekkür eden CHP lideri, "Millet İttifakı demokrasiyi savunan bir ittifaktır. Bu ittifakın, bu başarının sağlanmasında büyük rolü olduğunu ifade etmek isterim. Seçim sürecinde bu iki partinin de katkıları olduğunu söylemeliyim" dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Asıl görevimiz bundan sonra başlıyor. Belediye başkanlarımız artık herkesin belediye başkanlarıdır. Bizim belediye başkanlarımız harcadıkları her kuruşun hesabını millete vereceklerdir. Belediye yönetimlerinde partizanlık değil, liyakat esas alınacaktır. Asgari ücret konusunda da belediye başkanlarımız hazırlıklarına başladı. Kazandığımız belediyelerde asgari ücret 2200 TL olacak." 

"KHK KARARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Kılıçdaroğlu, YSK'nın KHK'dan ihraç edilen adaylara mazbata verilmeyeceğine yönelik kararını şu sözlerle eleştirdi: "Bir konuya değinmezsem demokrasi açısından ayıp etmiş olurum. KHK'dan atılanların seçim başarılarının teslim edilmemesi. İtiraz yapıldı. Buradan YSK üyelerine seslenmek isterim. Seçime gitmelerine siz izin verdiniz. Savcılıktan iyi hal kağıdı aldılar. Seçim kuruları tarafından kabul edildi ve bir kısmı seçimi kazandı. Seçimi kazananlara mazbataları teslim etmeniz gerekir. Aksi halde büyük bir demokrasi ayıbına imza atmış oluruz. Ya hiç izin ermeyecektir bu başka konudur ayrıca tartışırız. Ama izin verdiğiniz kişiye mazbatayı vermemek doğru değildir. Bu mazbatalar verilirse Türkiye bir demokrasi ayıbından kurtulmuş olacaktır. Demokrasiyi savunuyorsak sadece kendimiz için değil, bizim gibi düşünmeyenler için de hakkı hukuku savunmak durumundayız. YSK’nın kararını gözden geçirmesini istemek de bizim en doğal hakkımızdır. "

"GERÇEK GÜNDEM EKONOMİ OLMALI"

Kılıçdaroğlu, seçimin geride kalması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Türkiye seçimlerini tamamladı ve bu ortamdan kendisini süratle kurtarması gerekiyor. Ekonomi ve dış politikada yaşanan sorunlar doğrudan vatandaşa yansıyor. Ekonomide ciddi bir kriz yaşanıyor. İşsiz sayımız geniş tanımıyla 8 milyonu aştı. Genç işsizlik oranı yüksek. Enflasyon patladı ve mutfaklarda yangın var. Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesi gerekir. Biz bu krizden nasıl çıkarı? Siyasetin düşünmesi gereken budur. Merkez Bankası’nın rezervleri konusunda uluslararası kuşkular var. Günü kurtarmak üzere inşa edilen ekonomi politikaları var. Hatta krizin farkında değiller. Reel sektör artık nasıl batmaktan kurtulurumun arayışı içinde."

"KALKINMA PLANI OLMADAN OLMAZ"

"Devlette liyakati yok ettiler. Dünyada ekonomik gidişatı izleyen ve siyasi otoriteleri uyaran bürokrasi yok edildi. Saray bürokrasisi ile Türkiye’deki ekonomik kriz çözülmez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kalkınma planı yok. Saray bunun ne kadar farkında merak ediyorum. Kalkınma plansız siz neyi yapacaksınız?" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Önce hükümetin şuna karar vermesi lazım: Ekonomik krizi aşma konusunda alacağınız kararlarla krizin yükünü toplumun hangi kesimine yükleyeceksiniz? İktidarın buna karar vermesi lazım. Bugüne kadar gelinen süreçte sadece vatandaşın sırtına yüklendiğini görüyorum.” Kılıçdaroğlu, bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale gelmesi ile kıdem tazminatı ile ilgili kararı da eleştirerek devletin israfa karşı önlem alması gerektiğini söyledi. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, toplantının canlı yayınlanan bölümünün ardından gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

Yeni seçim olur mu?

YSK’da yargıçlar varsa hiçbir endişem yok. Yeni seçim gibi bir ihtimali düşünmüyoruz. İmamoğlu kazanmıştır ve belediye başkanıdır. Kriminal bir konu varsa yargıyı ilgilendirir YSK’yı değil.

AK Parti’nin itirazları

İtiraz etmek için itiraz edilmez. Yenilgiye kılıf aramayı bir noktaya kadar anlayışla karşılayabilirim ama bu kadar da olmaz. ‘Bilmiyoruz ama CHP lehine’ diyorsunuz. CHP’ye oy veren vatandaşı mı suçlayacağız?

Yıldırım'ın açıklamaları

Binali Bey beni ziyaret ettiğinde sohbet ettik, ben de kendisine 'Biz kazanacağız' dedim. ("Binali Yıldırım'ın 'ezilmemesi için adaylıktan çekilmesi gerektiğini' söylemiştiniz, ezildi mi, ezilmedi mi?" sorusu üzerine) Seçimde birisi galip gelecekti o da İmamoğlu oldu. Çevresinin telkinleriyle Binali Bey'in ağırlığına yakışmayacak gel gitleri oldu bu süreçte. Seçim gecesi 'Şu kadar oyla kazandım' demesi, İmamoğlu'nu eleştirmesi ağırlığına yakışmadı. 

Bursa bizim hatamız

Bursa’yı kazanamamamız tamamen bizim hatamız. 

Kongre olur mu?

Parti içi süreci hiç düşünmedim, aklımın ucundan bile geçmedi.

Erken genel seçim?

Türkiye’yi kısa sürede krizden çıkartırlarsa sorun çıkmaz ama Türkiye savruluyor noktasına gelirse toplum bunu isteyebilir.



Bu başarının mimarı kim?

Bu başarı hepimizin. Formül ortak çalışmamız.

Belediyelere 10 temel ilke

Ortak hareket edecekler ağlaşma yeri olmayacak belediyeler. Pozitif bir dille ortaya çıkacak kentin notu artacak bunu takip edeceğiz. Kadın ve engelli dostu belediyeler olacak.

Aldığınız oy oranı sizi tatmin etti mi?

İstanbul Ankara’da aldığımız sonuçtan memnunuz. Eskişehir, Aydın örneğini diğer kentlere taşıyabilirsek genel seçimlerde de daha iyi sonuçlar elde ederiz.

Belediye meclisleri etkili olur mu?

Belediye Meclis’lerinde çoğunluğun olmaması o kadar önemli değil. Eskişehir Belediye Başkanı bu dönem ilk kez çoğunluğu aldı. Aldığınız her karar toplum yararına ise karşı taraf neye itiraz edecek ki? Engelleme ve kavga çıkarabilirler belediye başkanlarımız daha sakin olmalı. Bizim belediye başkanlarımız başarıya mahkumdur

Tanju Özcan’ın açıklamaları

Bolu Belediye Başkanımız (Tanju Özcan) ile konuştum. ‘Suriyeliler birden fazla yerden yardım alıyorlar oysa tek yerden almaları lazım yardım istismar ediliyor. Benim dediğim bu’ diyor. Yardım yapılmaz diye bir düşüncesi yok. Kuran’a el basarak yemin etmesini politik gündem maddesi haline getirmesini doğru bulmadığımı ifade ettim.

İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili soruya “God knows (Allah bilir)” yanıtını vermesi

Doğru söylüyor. Bugünden yorum yapmak doğru değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki başarısıyla her mevkiye layık olduğunu gösterebilir. Başarıyı sindirerek gelmiştir. Performansı, toplumu kucaklaması çok güzel.

İktidar mesajı

CHP’nin iktidar yürüyüşü başlamıştır. Bunu güçlenerek sürdüreceğiz.

Kaynak: https://www.haberturk.com/son-dakika-kilicdaroglu-ndan-aciklamalar-2436367