İSTANBUL

Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Meleşcanu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) içinde önemli bir iş birliği potansiyeli olduğunu ve bunu daha da geliştirmek gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu KEİ 25. Yıldönümü Zirvesi’nde konuşan Meleşcanu, üye ülkeler olarak geçen çeyrek asırda pek çok alanda ortak menfaatler çerçevesinde ilerleme kaydettiklerini anlattı.

Örgütün kapasitesini de artırdıklarını dile getiren Meleşcanu, gelinen noktada geçmişteki başarıları değerlendirmeleri ve geleceğe nasıl bakacaklarına karar vermeleri gerektiğini belirtti.

"Karadeniz’i barış, istikrar ve refah bölgesine dönüştürmek Romanya için çok önemli." ifadelerini kullanan Meleşcanu, bu amaca ulaşılması ve bunu yaparken de yapay sınırlar çizilmemesi gerektiğini anlattı.

Bugünkü toplantının siyasi taahhütleri yenilemek için de vesile olacağını dile getiren Meleşcanu, "KEİ içinde önemli bir iş birliği potansiyeli var. Bunu daha da geliştirmemiz lazım." diye konuştu.

"İş birliği ruhunu kirletecek" adımlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Meleşcanu, mevcut sorunlar ve ihtilafların zaman zaman çalışmalara engel olabildiğini kaydetti.

Diyalog kültürünün geliştirilebilmesi halinde KEİ’nin bölgesel ekonomik iş birliğine gerçek anlamda katma değer getirebileceğine değinen Meleşcanu, KEİ ile Avrupa Birliği (AB) arasında iş birliğini geliştirmek gerektiğine de dikkati çekerek, "AB özel girişimler başlattı bizim coğrafyamız için. Bu girişimler bütün üye ülkelere fayda sağlıyor." dedi.

KEİ’nin kurumsal bir reforma da ihtiyaç duyduğunu anlatan Meleşcanu, örgütü, mevcut problemler daha da büyümeden etkin hale getirmek gerektiğini vurguladı.

Arnavutluk Dışişleri Bakan Yardımcısı Hseni: Ulaşım, enerji, turizm işbirliğinde öncelikli olmalı

Arnavutluk Dışişleri Bakan Yardımcısı Halil Hyseni de konuşmasında, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) çerçevesinde ulaştırma ağları, sürdürülebilir enerji bağlantıları, çevre, turizmin geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması gibi alanların gelecek yıllarda yapılacak iş birliği için öncelikli olması gerektiğini belirtti.

Göç, terörizm, kaçakçılık, para aklama ve yolsuzluklar gibi konuların güvenliği tehdit ettiğini vurgulayan Hyseni, bu zorluklarla düzgün şekilde başa çıkılabiliyor olması gerektiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA