ANKARA - KEMAL KARADAĞ

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) yetkilileri, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'teki sığınmacı kamplarında incelemelerde bulunacak.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Göç hukuku ve sığınmacılara ilişkin konular her yönüyle incelenmektedir. Bir heyetle yarın Gaziantep, salı günü Kahramanmaraş, çarşamba günü ise Kilis'te ilgili kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşeceğiz. Ayrıca sığınmacıların bulunduğu kampları ziyaret edeceğiz." dedi.

"Yabancıların sığınmacılara anlattıkları bilinmeli"

Üniversitelerin kamu kurumlarına bilimsel çalışmalarla katkı sağlaması gerektiğine ifade eden Malkoç, şöyle konuştu:

"Yabancıların sığınmacılar üzerinde yaptığı çalışmalar ilgili birimler tarafından mutlaka kontrol edilmeli ve denetlenmeli. Eğer bu denetim yapılmazsa ileride başka mahsurlar doğabilir. Yabancılar bu insanlara ne anlatıyor? Bu bilinmeli. Bunu bilmek Türk milletinin hakkıdır. Geçmişte Amerikan gönüllüleri Türkiye'ye geldi, bunun ardından 15-20 yıl sonra PKK belası ortaya çıktı. Amerikan gönüllülerini Türkiye iyi niyetle kabul etmişti. Benzer faaliyeti şimdi yabancı sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'de bulunan 4 milyon mülteci ve özellikle Suriyeliler üzerinde yaptığını tespit ettik. Denetim var ama daha duyarlı ve dikkatli olunmalı."

Kaynak: AA