Hakkari'de 23 Kasım 2009 tarihinde Dağgöl Mahallesi yasadışı gösteri yaparak polise taş ve molotofkokteylli saldırı gerçekleştiren grubu yönlendirdiği gerekçesiyle Fırat Ertunç gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Hakkari'deki KCK yapılanması içinde yer aldığı belirtilen Ertunç'un üzerinde KCK'nın Hakkari yapılanmasıyla ilgili yapılan toplantı notları çıkmıştı.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Ertunç hakkında, 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'PKK Kongra-Gel silahlı terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Görevi yaptırmamak için görevliye direnmek' suçlarından toplam 7 yıl 11 ay hapis cezası verildi.

Mahkemenin yaklaşık 100 sayfalık gerekçeli kararında, terör örgütü PKK'nın tarihsel gelişimi, terör örgütünün anayasası hükmünde olan KCK sözleşmesi ile KCK'nın Türkiye yapılanmasına yönelik bilgilere ayrıntılı olarak yer verildi.

"SANIK, KCK HAKKARİ YAPILANMASI İÇERİSİNDE YER ALIYORDU"

Sanık Ertunç'un terör örgütü PKK'nın şehirlerde itaatsizlik ve başkaldırı eylemlerini yapmak üzere oluşturduğu gençlik yapılanmasına üye olduğu ve bu yapı içerisinde aktif olarak faaliyet gösterdiği belirtildi.

Kararda, sanığın üzerinde çıkan el yazılı dokümanlara ve gizli tanık ifadelerine atıf yapılarak, şu ifadelere yer verildi: "Sanık Ertunç, KCK'nın sosyal alan merkezi altında kent meclisleri kapsamında Hakkari ilinde örgütsel faaliyetler yürütmektedir. Gençlik örgütlenmesi olan Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nde aktif olarak rol almaktadır. Yine KCK sözleşmesi kapsamında kurulan özgür toplum meclisleri içerisindeki özgür yurttaş hareketi, bilim ve aydınlanma komitesi ile KCK'nın şehir, kasaba, mahalle koordinasyonları çerçevesinde kurulan komitede yer almaktadır. Sanık terör örgütünün propagandasını içerir şekilde yasa dışı slogan atan ve güvenlik güçlerine taş ve molotofla saldıran grubu yönlendirmiştir."

GİZLİ TANIK: MAHALLE EYLEMLERİNİ YÖNLENDİREN KİŞİYDİ

Gerekçeli kararda, Ters Lale kod adlı gizli tanığın sanık Ertunç hakkında savcılığa vermiş olduğu ifadesi de yer aldı. Gizli tanık, ifadesinde "Fırat Ertunç, O.E. ile birlikte Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi toplantılarını yürütüyordu. Mahallelerde yapılacak eylemler için havai fişek ve molotof için hazırlıkları yapar, çıkan eylemlerde mahalleleri tek tek dolaşarak gençleri yönlendirirlerdi. Bu kişiler partiden aldıkları para ile eylemler için havai fişek ve molotof malzemesi alıp eylemden önce mahallelerde gençlere molotofun nasıl hazırlanacağını öğretirlerdi. Fırat Ertunç, bir defasında olaylarda polisle yakın dövüşün nasıl yapılacağına ilişkin bizi bilgilendirmişti." dedi.

(CİHAN)