İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, belediyenin 150 avukatıyla, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili tutuklu 50 askerin yargılandığı davayı izledi.

Duruşmaya verilen öğle arasında basın mensuplarına açıklama yapan Uysal, işgal edilmeye çalışılan kamu kurumlarının başında Büyükşehir Belediyesinin geldiğini belirterek, davayı yakından takip ettiklerini söyledi.

Uysal, sorumluluklarının büyük olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Baktığımızda bu tür davalarda olan şudur; uluslararası destekçileri de olan bu terör örgütü, bizlere hainlik yapan bu insanlar, şu anda hem 15 Temmuz'da yaptıklarını, hem de sonraki süreçte kendilerini masum göstermeye çalışıp o mücadelelerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

Uluslararası boyutta bunlara o fırsatı vermeme adına, kurumsal olarak burada hukuki sürecin çok iyi işlemesine de destek vermemiz gerekiyor. Özellikle şehit yakınlarımıza, gazilerimize, yargılanmanın tam ortaya çıkması adına, elimizden gelen lojistiği, desteği vermek zorundayız. Karşımızdaki bir terör örgütü olduğu için yapılanlar birbirinden çok bağımsız değil. 15 Temmuz'da yapılanların hepsi bir yerden yönetilmiş."

"Karşımızda organize bir terör örgütü var"

Davaların tüm seyrini izleyeceklerini vurgulayan Uysal, "Burada bir karar çıkacak. Bu kararın temyizi, uluslararası boyutlara taşınması var. Karar kesinleşinceye kadar ve suçlular hak ettikleri cezayı alıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Duruşma salonundaki atmosfere de değinen Uysal, "Karşımızda dış desteği ve kaynağı olan organize bir terör örgütü var. Bunu da görünce biraz daha organize olmamız gerektiğini düşünüyorum. Şehitlerimiz, şehit yakınlarımız, gazilerimiz var. Dosyada nelerin yer aldığına ilişkin tüm şehit yakınlarımıza destek olmamız gerekiyor. Öyle bir destek olalım ki burada gerçek bir yargılanma yapılsın ve suçlular hak ettikleri cezayı bulsun." değerlendirmesinde bulundu.

Uysal, ne gerekirse Büyükşehir Belediyesi olarak bunun yapılacağına işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Önünüzde bu kadar geniş boyutlu bir terör örgütü var. Örgütsel yapılanma var. Askeri okullara girişte bile ne kadar gizli davrandıkları ortada. Aynı usulü dava sürecinde de takip ediyorlar. Birbiriyle haberleşmede, ifadeleri birleştirmede, bunları takip ediyorlar. Bu manada her şehit yakınımız ve her gazimizin dava süreci takip edilirken birbiriyle irtibatlı olma ve o irtibatta da karşı tarafın suçunu ortaya çıkarma adına iyi gayret sarf edilmesi gerekiyor. Büyükşehir olarak bu görevimiz var. Bunu hep beraber yapacağız. Burada gerçek bir yargılanma yapılacağına ve suçluların hak ettiği cezayı alacaklarına inanıyorum. Bu konuda yapmamız gerekenleri daha iyi yaparsak, heyetin işlerini kolaylaştıracağımıza inanıyorum."

Muhabir: Adem Demir

Kaynak: AA