Kardelenler şehri Kars bal, gravyer, beyaz peynir ve balı ile Türk Mutfağına ayrı bir lezzet katmakta.
Kars Balı tamamen organik bir ürün. Bal Kars ve Ardahan'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan çok sayıda polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmekte. Bu bitkilerin yetişebilmesi için herhangi bir ilaçlama ve gübreleme işlemi yapılmamakta. Bu balı Kafkas Arısı ırkı yapmakta. Ekili alanların Tahıl türleri arasındabuğday,arpa başta gelmekte. Kış sebzesi olarak lahana ve şalgam yetiştiriliyor. Üretim bakımından önde gelen kuru sebze patates.
Yöresel yemeklerde Kars mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi yemekleriyle bilinen bir özelliğe sahip…Bunun dışında hayvancılığın bir numaralı geçim kaynağı olması beraberinde etli yemeklerin de tüketilmesini sağlamakta. Zengin mutfağında özellikle katte (hamurlu), bozbaş yani piti (nohutlu-etli), hangel (kıymasız mantı), kelle paça, haşil, kaz yemekleri (tandırda kaz çekmesi ve pilavlı kaz eti gibi), hörre (un çorbası), ayran çorbası ve nezik (hamurlu) türlerini saymak mümkün...
 
İklim ve doğa özellikleriyle tam da yeni yıl esprisine sahip muhteşem il Kars’ta başta Ani harabeleri olmak üzere tarihi eserleri tanıyacak, efsanevi Çıldır Gölü’nde troyka gezisi ve balık avını yaşayacak, yöresel yemeklerin tadına varacak bunun yanı sıra çeşitli peynirlerden bol bol alışveriş yapacaksınız.
Yılbaşı Galası’na gelince Kars’ın özgün yemekleri eşliğinde Kafkas müziği ile eğlenecek, Kafkas Dans ekibiyle coşacak ve de gece saat 12.00’den sonra Sıcak Şarap Kadehleriniz elinizde Dilek Balonları’ nızı gökyüzüne uçuracaksınız. 
 
Kars uçuşu ile başlayacak bu seyahatte, Osmanlı İmparatorluğu'nun en fazla eser bıraktığı doğudaki tek şehir olan Kars’ta, Rus işgali sırasında yapılan ve hala kullanılmakta olan binaların bir kısmını göreceksiniz.. Kars Kalesi ve Müzesi, Fevzi Paşa İlköğretim OkuluTren GarıVilayet KonağıPTT BinasıDemir Köprü, İsmet Paşa İlköğretim OkuluHekim Evi, Namık Kemal’in Evi, Oniki Havari KilisesiEbu-l Hasan Harakâni TürbesiTopçuoğlu HamamıMuradiye HamamıDefterdarlıkGazi Ahmet Muhtar Paşa konağı ve Konservatuar’ı, Alexander Nevski Kilisesi (Fethiye Camii), Ortodoks Kilisesi (Merkez Camii) Arpaçay,  Ani Harabeleri'Gagik KilisesiHavariler KilisesiAziz Krikor ŞapeliAziz Prktich (Halashar) KilisesiBüyük Katedral (Fethiye Camii), Tigran Honents (Resimli) Kilisesi ve sınırın en ucunda bulunan Bakireler Manastırı’, daha sonra da Pers Uygarlığı’na ait bir Zerdüşt Ateş Gedesi,  bir Gürcü Kilisesi, Selçuklu Sarayı , Kalesihamamları ve Türklerin Anadolu’da yaptıkları ilk Cami olan Ebu-ı Menucehr Camii’ni de görecek ve kente geri döneceksiniz.
 
Yörenin masalsı gölü olan 2000 m yükseklikteki Çıldır Gölü’nde bir  gezinti ve bu doğa harikası göl ve çevresinde  atlı kızaklarla kısa gezintiler yapıp, gölde balık avına çıkacaksınız. Gürcü konyağı soğuğa karşı koruyacak. Çıldır gölünün meşhur sazan balığının tadına göl kenarında bakarak keyifli bir öğle yemeği yiyeceksiniz.
Bu seyahatin unutulmaz lezzetleri ; ayranaşı çorbası ; pörtletme; yeşil mercimekli altı patatesli erişte pilavı; patlıcan ve kırmızı biber tabağı ; Isırgan otu çorbası, Üzümlü Pilavlı Acem Kavurma, Kete, Ezme, Ordövr Tabağı, Kaz Eti, bulgur pilavı, Sarı Sazan Balığı,
Yılbaşı pastası, Helva, Umaç Helvası
 
 
GEZGİNDAMAKLAR’la
Kardelenler şehri KARS ve Efsanevi ÇILDIR GÖLÜNDE YILBAŞI
Kars- Ani Harabeleri - Çıldır Gölü ve Yılbaşı Galası
31 ARALIK 2015 - 02 OCAK   2016    3 GÜN, 2 GECE
Sadece 20 gezginin katılabileceği,sıradışı menülerle kahvaltı ve yemeklerin de dahil olduğu  bu paket programın ücreti:  1250 TL’den itibaren
Detaylı bilgi için: www.gezgindamaklar.com  / Tel :  0216 348 53 90

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr