Hükümet, 12 Haziran seçimlerine 10 hafta kala beklenmedik bir adım atarak bakanlıkların yapısını kökten değiştirmeye karar verdi.

Buna göre hükümet, 12 Haziran 2011 milletvekili seçimi öncesinde, hızlı, etkin ve ekonomik devlet teşkilatlanması ve yeniden yapılandırma için 6 aylık Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi alıyor.

TBMM'den 6 ay süreyle yetki talebini içeren tasarı Meclis'ten geçerse hükümet; TSK başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlileri ile ilgili düzenlemeler yapabilecek.

Ve en önemli nokta: Hükümet alacağı süper yetki ile yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın bakanlıkların yapısını Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirebilecek.

Seçim öncesi düzenlemeyi hayata geçirmek isteyen iktidar, işlevsiz olduğunu düşündüğü devlet bakanlıklarını geniş bütçeyle donatılmış icracı bakanlıklara dönüştürmek istiyor.

CHP ise buna şiddetle karşı çıkıyor. Grup toplantısında sert bir tonla hükümeti eleştiren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Kanun Hükmünde Kararname'ye karşı çıktı. VTR: Dünkü gruplar haberinde var

Ancak Kılıçdaroğlu'na AK Parti'den yanıt gecikmedi. Grup Başkanvekili Suat Kılıç, katıldığı bir televizyon programında TBMM'nin, hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi vermesinin "tamamen Anayasal bir hak" olduğunu söyledi.

YETKİ ANAYASAL HAKKIMIZ

Grup Başkanvekili Suat Kılıç: "Hiçbir kurum, kaynağı Anayasa'da açıkça belirtilmeyen bir devlet yetkisini asla kullanamaz. Dolayısıyla kaynağı Anayasa'da açıkça belirtilen bir maddeye dayalı olarak TBMM'nin hükümete KHK çıkarma yetkisi vermesi tamamen Anayasal bir haktır. Bunun üzerinden bir polemik yaratma çabasına girişmek, bunun üzerinden Anayasa'ya aykırı bir işlem yapılıyormuş gibi birtakım iddiaları gündeme getirmek kesinlikle gereksizdir ve hukuka, Anayasa'ya uygun davranışlar değildir." (Cihan Haber Ajansı)