Eylemlerle bağlantı tespit edilemedi Eski Atılım gazetesi editörü ve Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, kanıt olmamasına karşın MLKP yöneticisi olduğu iddiasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 8 yıl süren davanın gerekçeli kararında, “işlenen eylemlerle doğrudan bir bağlantısı ve iştiraki tespit edilemediği anlaşıldığından” müebbet hapis yerine 18 yıl hapis cezası verildiği belirtildi.

‘Kararın hukuki dayanağı yok’ Karara tepki gösteren Necati Abay, “Mahkeme benimle ilgili hiçbir kanıt bulamadı. Ama kanaatten ceza verdi. Bu bir komplo davasıdır. Skandal bir karardır” diye konuştu. Kararın hiçbir hukuki dayanağı olmadığını vurgulayan Necati Abay, İsveç parlamentosunun 9 Haziran 2010’da kendisini görüşmeye davet ettiğini anımsattı.

TGDP Sözcüsü Abay, ağır ceza mahkemesinin kanaatiyle hapse mahkûm oldu

Delil yok 18 yıl hapis cezası var

HÜLYA KESKİN

Beşiktaş 12. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında Delil yok ancak kanaat var diyerek Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abayı, “Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) isimli örgütün yöneticisi olduğu iddiasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

TGDP Sözcüsü Abay, 2003te Atılım gazetesi editörü ve yazarı iken gözaltına alındığında bir polisin kendisini, bombalama eylemleriyle ilgili haber yaptığını ve bu haberleri yazmaya devam ederse tutuklananacağı söyleyerek tehdit ettiğini söyledi. Söz konusu konuşmanın ardından 2 ay sonra 13 Nisan 2003te Kadıköydeki evinde, gözaltına alındığını belirten Abay, evinde yapılan aramada da hiçbir delile rastlanmadığına dikkat çekti. Emniyete gititğinde ise İstanbulda yapılan bombalama eylemlerinin koordinatörü olmakla suçlandığını öğrendiğini anlatan Abay, 4 gün sonra sorgu hâkimliğince serbest bırakıldığını belirtti. Ancak savcılığın aynı gün, yani 17 Nisan 2003te yaptığı itiraz sonucu tutuklanarak Tekirdağ F Tipi Cezaevine gönderildiğini dile getiren Abay, İlk duruşmam 6 ay sonra yapıldı. Savunmanın ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım. Dava 8 yıl devam etti. 8 yıllık araştırma ve incelemenin sonucunda mahkeme benimle ilgili kanıt bulamadı. Zaten olmayan bir şey bulunamaz. Kanaatten ceza verdi. Bu bir komplo davası dedi.

Abay ayrıca basın davaları ve kendi davasında verilen karar ile ilgiliİsveç parlamentosunun 9 Haziran 2010da kendisini görüşmeye davet ettiğini de sözlerine ekledi. Mahkemenin açıkladığı gerekçeli karardaysa, Abayın müebbet hapisile cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de sanığın yasadışı MLKP örgütünün emir ve kumandayı haiz üyesi konusunda tam bir kanaat oluşmuş ise de; dosya kapsamında işlenen eylemlerle doğrudan bir bağlantısı ve iştiraki tespit edilemediği anlaşıldığından... 18er sene 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına...