Normand, şu ifadelere yer verdi:

"Bu yıl (dünya genelinde) pozitif getiri sağlayan varlıkların oranı sadece yüzde 20. Bu oran, 1970’lerin stagflasyon (durgunluk içinde enflasyon) dönemleri ve (2008) küresel finans krizi haricinde hiç bu kadar düşük olmamıştı."



Normand’a göre bu durumun üç ana sebebi var:

"1 - Küresel ekonomi ve ABD şirket kazançlarının büyük bir dönüm noktasına ulaşması 2- FED’in aşırı sıkılaştırma politikaları 3- 2008 Lehman çöküşünden önce rahatlık içinde olan piyasaların bugün paranoya içinde olması ve küçük olumsuzluklara dahi tepki verebilecek olması."

Normand, piyasalarda yaşanan kayıpları özellikle küresel büyümenin ve ABD şirket kazançlarının hız kaybetmesine bağlıyor. JP Morgan’ın global büyümeyi takip eden Küresel BileşikPMI (satın alma yöneticileri endeksi) şubat 2018’de zirvesine ulaşmış ve o tarihten itibaren yavaşlamaya başlamıştı.

Olumsuz göstegelere rağmen JP Morgan analisti Normand, bazı varlık sınıflarında kazançların devam edebileceğini ve piyasaların 2- 3 çeyrek dönem daha yukarı hareket edebileceğini belirtti. Normand’a göre, FED’in yumuşama sinyali vermesi, ABD’li şirketlerin kendi hisselerini geri almalarının rekor seviyeye ulaşması ve hisse yatırımcılarının ciddi kaldıraç azaltması bu ortamı sağlayabilir.

Kaynak: DHA