KASTAMONU - Mehmet Kumcağız/Recep Bilek

Jandarma Komando Özel Asayiş ve Kurtarma Tugay Komutanlığına bağlı Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (JAK) timleri, kar örtüsü altındaki Ilgaz Dağı'nın 2 bin 300 metresinde arama, kurtarma ve hayatta kalma eğitimine tabi tutuluyor.

Yurt içi ve yurt dışında meydana gelebilecek her türlü doğal ve insan kaynaklı afetler ile dağda, karda mağarada, kanyonlarda, su altında arama kurtarma faaliyeti icra eden JAK timleri, iki haftalık eğitim çalışmaları kapsamında teorik eğitimlerin ardından Ilgaz Dağı'nda yoğun kar ve tipi altında uygulamalı eğitimlerine başladı.

JAK timleri, tatbikat ve karlı dağlarda arama kurtarma kursu kapsamında 2 bin 300 metre yükseklikteki beyaz örtüyle çevrili alanda arama, kurtarma ve hayatta kalma eğitimlerini sürdürüyor.

Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı ile Foça Jandarma Komutanlığına bağlı uzman çavuş ve subaylardan oluşan 23 kişilik JAK timlerinin ilk günkü saha eğitimlerinde, tesis kurma, arama kurtarma teknikleri, çığ altında kurtarma, yer belirleme, karda yürüme, zirve ve heyelan tehlikesi bulunan yerlerin belirlenmesi konuları anlatıldı.

AA muhabirine eğitimler hakkında bilgi veren JAK Tim Komutanı Üsteğmen Gökhan Doğan, arama kurtarma faaliyetinin ekip işi olduğunu, ekipten bir kişinin kopmasının başarıyı etkilediğini söyledi.

Kış eğitimlerinin zorlu hava koşullarında sürdüğünü belirten Doğan, "Eğitimlerimizde timdeki subaylara karla mücadelede ekip çalışmasının önemini anlatıyoruz. Hayat kurtarırken kendi hayatlarını riske atmamaları da gerekiyor. İki haftalık eğitim programı kapsamında uygulamalı olarak kış eğitimine başladık. Eğitim kampımızın ilk gününde tesis kurma, ip ve arama kurtarma teknikleri hakkında uygulamalı çalışmalar yaptık. Dağcılıkta istenmeyen kazalar meydana gelebiliyor. Bunlara en kısa sürede müdahale edebilmek adına eğitimlerimizi burada pekiştiriyoruz." dedi.

Kaynak: AA