İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da aralarında olduğu bazı emniyet mensuplarına kumpas kurdukları öne sürülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik iddianame mahkemece kabul edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği iddianame, FETÖ/PDY üyelerinin, bazı emniyet görevlilerini itibarsızlaştırmak, adli ve idari soruşturmalar geçirmelerini sağlamak amacıyla delil uydurduklarına ilişkin iddiaları içeriyor.

İddianamede 16'sı tutuklu, 1'i firari 26 sanık hakkında "terör örgütü üyesi olma", "terör örgütü kurma ve yönetme", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "iftira" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlamaları yöneltildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun hazırladığı 160 sayfalık iddianamede dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ile Mustafa Gülcü "müşteki" sıfatıyla yer aldı.

İddianamede adı geçen sanıkların, Celal Uzunkaya ile Mustafa Gülcü'yü 2009'da gerçekleştirilen bir dolandırıcılık operasyonu kapsamında suç örgütüne yardım ettikleri iddiasıyla ifade vermek üzere savcılığa çağırdıklarına yer verildi.

Dolandırıcılık şebekesiyle ilgili açılan davaya dahil edilen Uzunkaya ve Gülcü hakkında, "suç örgütüne bilerek yardım", "soruşturmanın gizliliğini ihlal"den İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandıkları, haklarında verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasının ise Yargıtayca bozulduğu, İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yapılan yargılama sonucu beraat ettikleri belirtildi.

Beraat kararı sonrası düzenlenen operasyonda, Uzunkaya ve Gülcü'nün de aralarında olduğu bazı emniyet mensuplarını görevden uzaklaştırmak amacıyla senaryo oluşturdukları, uydurma delil üreterek fezleke hazırladıkları öne sürülen ve FETÖ/PDY üyesi oldukları iddia edilen çoğunluğu polis 27 şüpheli, 31 Mart'ta gözaltına alınmıştı. Bunlardan mahkemeye sevk edilen 6'sı tutuklanmıştı.Muhabir: Ömer Süt

Kaynak: AA