İZMİR

İzmir Barosu, bir polis ile bir adliye çalışanının şehit olduğu terör saldırısının ardından sosyal medyada paylaşımda bulunan kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, aşağıladığı ve nefret suçu işlediği" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Barodan yapılan açıklamada, İzmir'i hedef alan sosyal medya paylaşımların yakından takip edildiği, İzmir ve İzmirlilere yönelik ayrımcılık, kin ve nefret söylemleri içeren paylaşımlarla mücadele edildiği ifade edildi.

İstanbul'da Aralık ayında meydana gelen terör saldırısı sonrası bir sosyal medya kullanıcısının paylaşımıyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu anımsatılan açıklamada, "Baro şimdi de İzmir Adliyesine yönelik hain saldırı sonrası Twitter üzerinden paylaşımda bulunan M.Y. adlı sosyal medya kullanıcısı hakkında suç duyurusunda bulundu." ifadeleri kullanıldı.

Suç duyurusu dilekçesinde, adı geçen kişinin açıkça halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, aşağıladığı ve nefret suçu işlediğinin belirtildiği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin terör örgütlerinin hedefi haline geldiği bir ortamda, böyle bir katliamı ve faillerini övmek, hiç kuşku yok ki nefreti yaymak anlamına gelir denilen dilekçede, ülkemize yönelik sistemli terör saldırılarının hedefi birlik ve beraberliğimizi bozmak, toplumda umutsuzluk ve kaos yaratmak olduğuna göre, nefretin yayılmasına sebebiyet veren bu fiiller, kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikeye vücut vermektedir ifadelerine yer verildi. Anayasa'nın 14. maddesine atıf yapılan dilekçede, 'Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz' denildi."

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da bu tip paylaşımların ulusal veya uluslararası hukuk kapsamında ifade hürriyeti kapsamına girmediğini belirterek, açıkça toplumun içerisine kin ve nefret tohumları ekmeye hizmet ettiğini kaydetti.

Türk toplumunun dünyaya emsal gösterilmeyi hak eden sağduyusuyla, her terör eyleminden sonra kenetlendiğini ve teröristlerin amaçlarına ulaşmalarını önlediğini dile getiren Özcan, İzmir Adliyesinde yaşanan terör eylemi sonrasında kendini bilmez kişilerin, terör eylemi üzerinden toplumu ayrıştırıcı ifadeler ve hakaretlerde bulunduğunu ifade etti.

Muhabir: Halil Şahin

Kaynak: AA