ANKARA - FATİH ÇAKMAK

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi, iki kız öğrencisine basit cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan sanık öğretmen hakkında ilk derece mahkemesinin verdiği beraat kararını bozdu. Daire, sanığa "çocuğa cinsel istismar" suçunu kız öğrencilerine karşı zincirleme şekilde işlediği gerekçesiyle 11 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

İstinaf Mahkemesi 17. Ceza Dairesinde görülen "çocuğun cinsel istismarı" sanığı V.Ö'nün duruşması, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonundan sanığın ve taraf avukatlarının Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle hazır edilmesiyle gerçekleştirildi.

Duruşmada mahkeme heyeti, öğretmen olduğu belirtilen sanık V.Ö. hakkında, öğrencilerinden H.O. ile S.Ç.'ye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada Eskişehir 2. Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildiğini hatırlattı. Ancak dosyanın mağdur öğrenciler ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü avukatları aracılığıyla, İstinaf Mahkemesine temyize getirildiği bildirildi.

Sanık, savunmasında cinsel istismar suçunu işlemediğini belirterek,"19 yıllık yüksek lisans mezunu, evli ve 2 çocuğu olan bir öğretmenim. Kesinlikle bu suçu işlemedim. Beraat kararımın onanmasını istiyorum. Bu bir iftiradır." dedi.

V.Ö.'nün avukatı ise savunmasında, "H.O. ısrarla satranç kursunda kendisine cinsel istismarda bulunulduğunu iddia etmiş ancak incelendiğinde o tarihlerde satranç kursuna katılmadığı belirlenmiştir. Yoklama listesini mahkemeye sunduk, listede öğrencinin adı yoktur. Müvekkilimin bu suçu işlediğine dair hiçbir delil bulunamamıştır." ifadesini kullandı.

Sanık avukatı, müvekkilinin okulda başarılı ve sevilen bir öğretmen olduğunu, hükmün mağdurun anlatımı üzerine kurulduğunu iddia ederek, "Arkadaşı olan diğer mağdure S.Ç ise okuldaki fotokopi odasında cinsel tacize uğradığını söylüyor fakat fotokopi makinesi öğretmenler odasındadır ve her zaman orada bir nöbetçi öğretmen bulunmaktadır." diye savunma yaptı.

Duruşmada söz alan S.Ç, olay günü fotokopi odasında hiçbir öğretmen olmadığını ve öğretmenlerin derste olduğunu belirtti.

Müşteki avukatı ise "Bütün öğretmenler dersteyken sanık V.Ö. mağdure S.Ç.'yi çağırmış ve boş olan fotokopi odasında cinsel istismarda bulunmuştur. Beraatin kaldırılarak sanığın cezalandırılmasını istiyorum." dedi.

Duruşmaya katılan S.Ç. ile H.O. ve aileleri, söz alarak şikayetlerinin devam ettiğini, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, sanığın 2015 Kasım ayında fotokopi çekmek üzere odasına çağırdığı S.Ç'ye karşı basit cinsel istismar suçunu işlediği sabit olan sanık hakkında ilk derece mahkemesinin beraat hükmünün kaldırılarak sanığın TCK'nın 103/1. maddesi uyarınca cezalandırılmasını, ayrıca satranç kursları verirken öğrencisi olan H.O'ya basit cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yine aynı maddeden cezalandırılmasını istedi.

Sanık öğretmen, çocuklara hiçbir şekilde cinsel bir dokunuşta bulunmadığını söyledi. Sanık avukatı ise müvekkilinin bu suçları işlediğine dair somut bir delil olmadığını ve beraat kararının onanmasını talep etti.

Karar

17. Ceza Dairesi, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin sanık hakkında verdiği beraat hükmünü kaldırarak, sanık V.Ö'ye, H.O.'ya sarkıntılık düzeyinde çocuğa cinsel istismar suçunu işlediği gerekçesiyle TCK'nın 103/1. maddesi uyarınca 4 yıl hapis cezasına hükmetti.

Daire, sanığın öğretmen olması nedeniyle ve suçun zincirleme şeklinde yapıldığı gerekçesiyle cezayı 8 yıl hapse çevirdi. Sanığın mahkemedeki hali ve yargılama sürecindeki davranışları göz önünde bulundurularak ceza 6 yıl 8 ay hapis olarak belirlendi.

Ayrıca heyet, sanık hakkında diğer mağdur S.Ç'ye karşı da benzer suçu işlediği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verdi. Böylece sanık hakkında 11 yıl 8 ay hapis cezasına hükmedildi.

Davanın, temyiz yolunun açık olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA