ANKARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam seferberliğine ilişkin "Rakamlar beklediğimizden daha iyi. 1-20 Şubat arasında yaklaşık 103 bin kişiye istihdam sağlandı. Tahminimiz, rakamın ay sonunda 150 bin kişiye ulaşması. Yıl sonunda yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam etmeyi hedeflediğimiz düşünüldüğünde, şubat ayının 20 günlük verileri hedefe ilk planda ulaşabileceğimizi gösteriyor." dedi.

Türkiye ile KKTC arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu'nda, Bakan Müezzinoğlu ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner'in katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan Müezzinoğlu, iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki işbirliği anlaşmasının 1987'de imzalandığını anımsatarak gelişen ve değişen koşullar göz önünde bulundurularak anlaşmanın güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Günlük olarak takip ettikleri verilerden yola çıkarak şubat ayının 20 günlük döneminde yaklaşık 103 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyebileceğini bildiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Rakamlar beklediğimizden daha iyi. 1-20 Şubat arasında yaklaşık 103 bin kişiye istihdam sağlandı. Tahminimiz, rakamın ay sonunda 150 bin kişiye ulaşması. Yıl sonunda yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam etmeyi hedeflediğimiz düşünüldüğünde, şubat ayının 20 günlük verileri hedefe ilk planda ulaşabileceğimizi gösteriyor."

Müezzinoğlu, yıl sonunda işsizlik oranın yüzde 10'ların altına indirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek bu konuda umutlu olduklarını vurguladı.

"Türkiye'de ortama emeklilik yaşı 52"

Kamu Personel Reformu ve buna bağlı olarak kamu görevlilerinin iş güvencesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Müezzinoğlu, Kamu Personel Reformu'nun uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu anımsattı.

Bu kapsamda tüm paydaşların katımıyla 3 çalıştay düzenlendiğini aktaran Müezzinoğlu, yaptığı açıklamaların "memurların iş güvencesinin kaldırılacağı" şeklinde yorumlanmasını da eleştirdi. Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Kamu çalışanın daha güçlü, daha dinamik olduğu, liyakatının ve performasının ölçülebildiği bir yapının nasıl kurulabileceğiyle ilgili bir çalışma uzun süredir var. Dolayısıyla söylenen cümleyi özellikle referandum atmosferinde 'Güvence kaldırılıyor' diye bir başlıkla vermeyi doğru bulmuyorum. Bir defa kamuda çalışanın tabii ki güvencesi olacak. Burada yalnızca güvenceyi koyarsak liyakatı, kendini geliştirebilmeyi, performansı getirmezsek bu sistem kamudaki insanımız körelmesine neden oldur."

"Projenin özü, kadın istihdamını desteklemektir"

Müezzinoğlu, CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin Büyükanne Projesi ile ilgili eleştirilerinin anımsatılması üzerine, "Yapılan eleştiriyi CHP'den bir erkek arkadaş yapsaydı bu kadar yadırgamazdım. Bu projenin özü, kadın istihdamını desteklemektir. Bu projenin paydaşları sendikalardır. Projede Türk-İş var, Hak-İş var. DİSK'e de projede yer almasını teklif ettik ama olumlu dönmediler." değerlendirmesine bulundu.

Projenin daha iyi olması yönünde eleştiriler olabileceğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Ama kadın istihdamına daha güçlü destek verecek öneriyi yapmayarak projeyi eleştirmek Cumhuriyet Halk Partisi'ne yakışır. Bir de Cumhuriyet Halk Partili bir hanımefendiye herhalde yakışıyor ki bu eleştiriyi yapıyor. Bu evet-hayır ortamında kimin milletinden yana, kimin kadından yana, kimin kadının istihdamından yana, kimin aile kültüründen yana olduğu görülüyor."

"Türkiye'nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesinden yararlanacağız"

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner de Türkiye’de bulunmaktan ve iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki anlaşmayı imzalamaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.

Her alanda olduğu gibi Türkiye’nin sosyal güvenlik alanında da kendilerine tüm desteği verdiğini belirten Saner, "Anlaşmayla Türkiye'nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesinden yararlanacağız." dedi.

Muhabir: Özcan Yıldırım


Kaynak: AA