Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim Meydanı’nı, İstiklal Caddesi’ni ve metro istasyonunu kapatan İstanbul Valiliği’ne idari para cezası verdi.

Yüzde 50 oranında engelli olduğunu belirten N.T. isimli bir yurttaş, bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Valiliği kararı ile Taksim Meydanı ve çevresinin kapatılması nedeniyle "Dolaylı ayrımcılık oluştuğunu" belirterek TİHEK’e başvurdu. N.T. başvurusunda, “Saat 11.00’den itibaren Taksim Meydanı ve çevresinde geniş bir alanın yaya ve araç trafiğine kapatıldığını, yürüme zorluğu olan ortopedik engelliler ile tekerlekli sandalye kullanan engellilerin açık olan yolların yokuşlu ve merdivenli olması nedeniyle yolculuklarını sorunsuz olarak tamamlayamadığını” ifade etti.

ENGELLİLER İÇİN AYRIMCILIK

TİHEK'e başvuran yurttaş, “Engelli bir birey olarak kendim için en yakın ve zahmetsiz ulaşım araçlarını kullanamadım. Alternatif oluşturmadan yapılan uygulama engelli kişiler bakımından dolaylı ayrımcılık oluşturuyor” dedi.

Başkan Altay'dan iki önemli açılış Başkan Altay'dan iki önemli açılış

YÜRÜYÜŞTEN 8 SAAT ÖNCE

Yurttaş, İstanbul Valiliği’nin kararına gerekçe olarak kadınların sosyal medya hesaplarından yaptıkları yürüyüş çağrılarını gösterdiğini belirtti ve yürüyüş çağrılarının akşam 19.00 için olduğuna dikkat çekti. N.T. yürüyüşün başlamasından sekiz saat önce bu yasakların uygulamaya sokulmasının ölçüsüz olduğunu da ifade etti.

VALİLİĞE BEŞ BİN TL CEZA

Başvuruyu inceleyen TİHEK üyeleri, başvuranın engellilik temelinde dolaylı ayrımcılığa uğradığına ve bu nedenle de İstanbul Valiliği’nin ‘ayrımcılık yasağını ihlali ettiğine’ hükmetti. İstanbul Valiliği’ne ‘5 bin TL idari para cezası verilmesi’ de oy çokluğuyla kararlaştırıldı.

https://www.birgun.net/