İSTANBUL-Arif Yakıcı

AA muhabirinin İstanbul Emniyet Müdürlüğünün istatistik verilerinden derlediği bilgilere göre, kent genelinde 2015'te 374 cinayet ve 34 bin 218 yaralama olayı gerçekleşti. Bu cinayetlerin 362'sinin, yaralama olaylarının ise 29 bin 816'sının failleri belirlendi.

Buna göre, 2015’teki cinayetlerden yüzde 96,79'u, yaralamaların da yüzde 87,14'ü aydınlatılmış oldu. Cinayet olaylarına karıştıkları iddiasıyla 782 şüpheli, yaralama suçuna karıştıkları iddiasıyla da 87 bin 703 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

İstanbul'da geçen yıl ise 387 cinayet ve 34 bin 324 yaralama olayı meydana geldi. İşlenen cinayetlerin 353'ü, yaralamaların ise 29 bin 322'sinin failleri belirlendi.

Bu verilere göre, 2015’teki cinayetlerden yüzde 91,21’i, yaralamaların da yüzde 85,43'ü aydınlatılmış oldu. Cinayet olaylarına karıştıkları iddiasıyla 695 şüpheli, yaralama olaylarına karıştıkları iddiasıyla da 78 bin 254 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Beratcan cinayeti

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte meydana gelen birçok cinayet ve yaralama olayını başarılı çalışma sonucunda çözerek, faillerini yakaladı. Bu çalışmalardan biri Kartal'da ilkokul öğrencisi Beratcan Karakütük'ün boğularak öldürülmesiydi.

Kartal'da ilkokul öğrencisi Beratcan Karakütük'ün 9 Mart 2016'da okuldan çıktıktan sonra eve dönmemesi üzerine ailesi polise kayıp müracaatında bulundu. Bunun üzerine Beratcan'ı arama çalışması başlatıldı. Küçük çocuğun cesedi, 23 Mart'ta Tuzla Tepeören'deki ormanlık alanda bulundu.

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğinin günler süren istihbarat çalışması ve teknik takibinin ardından Beratcan'ın ölümüne ilişkin servis şoförü E.K. şüpheli olarak gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunda, Beratcan'ın annesiyle ilişkisinin olduğunu, bunu fark eden çocuğu Tuzla'daki ormanlık alana götürerek boğduğunu iddia eden şüpheli tutuklandı.

Şişli'deki domuz bağı cinayeti

Şişli'de ise 7 Şubat 2016’da Ermeni uyruklu ailenin evine giren kimliği belirsiz kişiler, 87 yaşındaki Hagop Demirci ile 79 yaşındaki eşi Seta Ayda Demirci'yi domuz bağıyla bağladıktan sonra kasada bulunan para ve ziynet eşyalarını alarak kaçtı. Olayda, Hagop Demirci hayatını kaybederken, ağır yaralanan eşi Seta Ayda Demirci polis ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, bina çevresindeki güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Olay günü, saat 12.00 sıralarında Demirci çiftinin kaldığı adresten çıkan şüpheli 3 kişi tespit edildi. Başlarına taktıkları kapüşonla, yüzlerini kameralardan saklamaya çalışan şüphelilerin ellerindeki çantalarla bir araca bindikleri belirlendi.

Yapılan araştırmada, şüphelilerin bindiği aracın kiralık olduğu tespit edildi. Polis ekipleri, aracı kiralayan şüpheli ile iki suç ortağının kimliklerini de belirledi. İstanbul'dan ayrıldıkları ve Sarp Sınır Kapısı'ndan yurt dışına kaçmaya çalıştıkları öğrenilen üç şüpheli, İstanbul'dan yola çıkan polisler tarafından sınır kapısına varmadan Trabzon'da yakalandı. Operasyonda, şüphelilere yardım eden 5 kişi de gözaltına alındı.

Kaynak: AA