Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı. Jagland'ın mesajında şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul'da yeniden ölümcül bir saldırı birçok masum insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu. Haberler karşısında çok sarsıldım. Bu acımasız saldırılar değerlerimize ve hepimize yöneliktir. Ailelerin acısını paylaşıyorum ve taziyelerimi iletiyorum."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise sosyal medyada yayımladığı mesajla saldırıyı kınadı. Schulz mesajında, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Polis güçlerine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da sosyal medyada yayımladığı mesajda Vezneciler'de düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın acısını paylaştığını belirtti.

Avrupa Birliği'nde "dayanışma" mesajı

Avrupa Birliği'nden (AB) İstanbul'daki terör saldırısına dair yapılan açıklamada, Türkiye'yle dayanışma içinde olunduğu mesajı verildi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin bir sözcüsünün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bir kez daha terör saldırısına uğradığı, polis aracını hedef alan bombalı saldırıda bazıları polis çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, "AB olarak, Türkiye'ye, hükümetine ve halkına olan devamlı desteğimizi yineler, küresel terör tehdidiyle mücadelede yakın bir şekilde beraber çalışma taahhüdümüzü teyit ederiz." denildi.

Katar, bombalı saldırıyı kınadı

Katar Dışişleri Bakanlığının, resmi haber ajansı QNA'da yer alan açıklamasında, Katar'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında yer aldığı belirtilerek, "İstanbul'da bu sabah düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türkiye'nin güvenlik ile istikrarını muhafaza etmek için aldığı tüm önlemleri destekliyoruz." denildi.

Sebebi ne olursa olsun Katar'ın şiddet ve terör eylemlerinin her türlüsüne karşı olduğu vurgulanan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, Türk hükümeti ve halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dilendi.

İspanya hükümeti saldırıyı "en güçlü şekilde kınadı"

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "En az 11 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan, İstanbul'un merkezinde bir polis otobüsüne yönelik terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. İspanya hükümeti olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı diler, yaralıların acil ve tam olarak şifa bulmalarını temenni ederiz." ifadesi kullanıldı.

İspanya'nın, terörist barbarlığına karşı mücadelesinde Türkiye'nin resmi kurumları ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğu belirtilen açıklamada, İspanya'nın "terörizm belasını sonlandırmak için gösterdiği işbirliğini kararlı bir şekilde devam ettireceği" vurgulandı.

Türkiye'de görev yapan büyükelçilerden tepki

İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet polislerini taşıyan aracı hedef alan bombalı saldırıya Türkiye'de görev yapan büyükelçilerden de tepki yağdı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul'daki bombalı saldırıya ilişkin Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Bu menfur saldırıyı kınıyor, terörle mücadelede Türkiye ile omuz omuza durmayı sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

Mesajında, İstanbul'daki "vahşi terör saldırısı"ndan derin üzüntü duyduğunu belirten Bass, "Yaralılara acil şifalar diliyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz." sözlerini de kaydetti.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un Twitter'da paylaştığı mesajda ise "İstanbul sokaklarında bir başka bombalı saldırıdan dolayı yitirilen hayatlar karşısında yine şoktayım. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifa dilerim." ifadesi yer aldı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ise Twitter hesabından, Alman Dışışleri Bakanlığının İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin mesajını yayımladı. Mesajda, "İstanbul'daki vahşi saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenler için yastayız, kalbimiz ailelerle." denildi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de saldırıya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul'daki terör eylemini kınıyor ve hayatını kaybedenlerin akrabaları ve yakınlarının acılarını paylaşıyor. Müslümanlara kutsal ramazan ayında gösterilen zulüm, kalplerimizde derin yaralar açmış. Bu menfur terör eylemin herhangi açıklaması olamaz."

Başsağlığı mesajını Twitter'dan paylaşan Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli de "Bu trajedinin kurbanlarının yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA