Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Adalet Sarayı'nın tamamlandığını, Sultanahmet'teki adliye binasının da birkaç ay içinde taşınacağını belirtti.

Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, tarihi bina için ''Eski adliyeyi kaldıracağız ve altında arkeolojik kazı yapacağız. Tarihi yarımadada yeni bir arkeolojik park ortaya çıkacak'' dediğini, Bakan Günay'ın bu görüşüne saygı duyduklarını kaydetti.

Demir, Bakan Günay ile çok sık görüştüklerini, bütün çalışmaları paylaştıklarını kaydederek, ''Bize her konuda çok ciddi destek veriyor. Tarihi yarımadada, özellikle Eminönü, Sultanahmet, Topkapı Sarayı ve çevresiyle yakından ilgileniyor, takip ediyor'' dedi.

Tarihi yarımadada da Sultanahmet'in çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Demir, ''Bu binayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bir görüşü var. Mevcut alanın, binanın korunup şehir müzesi olması konusunda bir çalışmaları var. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için, şehir planının ne olduğuna bakmak lazım. Şu anki planda bina için, (kültürel amaçlı kullanılması) diye bir yazı var. Geçerli imar planımız, şimdilik bu. Şehir müzesine uygun bir bina. Bu binanın mülk sahibi Büyükşehir Belediyesi. Bina boşaldıktan sonra hep beraber görüşüp, bir karara varacağız. Hayırlı bir karar alırız inşallah'' diye konuştu.

Demir, tarihi binanın mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından yapıldığını, Eldem'in Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından biri olduğunu ve tarihi yarımadada başka eserlerinin de bulunduğunu dile getirdi.

İstanbul'un müzeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Demir, ''Çok ciddi müzeye ihtiyacımız var. Bence gezip, görmek, yemek içmek eğlenmenin yanı sıra insanların İstanbul'da daha fazla vakit geçirmesi gerekiyor. Gelmişken, İstanbul'un bizim ve bizden önceki Roma ve Bizans'a ait bütün eserlere, bütün medeniyete bıraktıkları eserler vasıtasıyla vakıf olabilecek henüz alt yapımız yok. Yani müzelerimiz yok. Bu konuda çalışmalarımız var. Gerçekten müzeye çok ihtiyaç var'' dedi.

İSTANBUL ADLİYESİ
Sultanahmet'te, bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden İbrahim Paşa'nın sarayının yanında inşa edilen İstanbul Adliyesi'nin, 1949 yılında açılan proje yarışmasında, dönemin önde gelen iki Türk mimarı Sedad Hakkı Eldem ve Ord. Prof. Emin Halid Onat'ın imzasını taşıyan proje kazandı.

Ancak bu projenin yalnızca birinci bölümü, yani mahkemeler bloğu uygulanarak 1951'de inşaatına başlandı. Binanın bu bölümü 1955'te hizmete girdi. 1958'de bölgede yapılan kazılar sırasında Bizans döneminden kalma önemli arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Adliye Sarayı'nın uygulanan ilk bölümünün (A ve B blokları) inşa edilmesinden ve proje mimarlarından Emin Onat'ın 1961'de ölmesinden sonra, Sedad Hakkı Eldem, arkeolojik buluntuları da dikkate alarak, bunların üstünü kısmen örten ve Adliye Sarayı'nın uygulanmayan bölümünü yine de inşa edebilmeyi öngören yeni bir proje geliştirdi.

Bu proje de Anıtlar Kurulu'nun olumlu kararına rağmen, hayata geçirilemedi.


AA