KUDÜS

İsrailli blog yazarı Ben Tzion’un Suudi Arabistan’ın Medine kentinde bulunan Mescid-i Nebevinin içinde fotoğraflarının ortaya çıkması tepkilere yol açtı.

Suudi Arabistan ile İsrail arasında ilişkilerin olduğuna ilişkin açıklamaların peş peşe yapıldığı bir sırada Suudi Arabistan’ı ziyaret ettiği ortaya çıkan Times of Israel’in blog yazarı Tzion’un, Müslümanların en kutsal ikinci mekanı sayılan ve Hazreti Muhammed’in metfun olduğu Medine’deki Mescid-i Nebevi'de çekildiği fotoğraflarının yayılması sosyal medyada yoğun tepkilere neden oldu.

Tzion, sosyal paylaşım sitesi Instagram’dan "Bir Yahudi, İslam'ın Mekke’den sonra en kutsal ikinci mekanını ziyaret ettiğinde." yorumuyla Mescid-i Nebevi’nin içinden çekilen fotoğraflarını paylaştı.

Hesabından ezan okunduğu sırada Ravza-i Mutahhara'nın yanından bir de video paylaşan Tzion, paylaştığı fotoğrafların fabrikasyon ürünü olmadığına dikkati çekmek için üzerinde İbranice olarak adı yazılı olan koltuk çantasına işaret ediyor.

Müslümanların yoğun tepkilerine yol açan Ben Tzion’un Mescid-i Nebevi’deki fotoğraflarına yapılan yorumlarda, Suudi Arabistan yönetiminin Müslümanların kutsallarına sahip çıkamadığı ve Haremeyn’in hizmetine layık olmadığı ifadeleri kullanıldı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile İran'a karşı "ortak endişeler" taşıdığını belirterek, bu nedenle "gizlice iletişim halinde olduğunu" ifade etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da geçen hafta Suudi Arabistan'ın "İlaf" gazetesine verdiği röportajda, "İran'a karşı Suudi Arabistan ve diğer ılımlı Arap ülkeleriyle tecrübe ve istihbarat paylaşmaya hazırız." demişti.

Suudi Arabistan ile İsrail arasında birçok ortak çıkar bulunduğunu savunan Eisenkot, "ABD Başkanı Donald Trump'ın liderliği altında bölgede yeni bir uluslararası ittifak kurma fırsatı bulunuyor. İran tehdidini bertaraf etmek için büyük ve kapsamlı bir stratejik planı hayata geçirmeye ihtiyacımız var." ifadelerini kullanmıştı.

Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren "ilk" İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzunun hem İsrail hem de Suudi Arabistan için kaygı verici olduğunu öne sürmüştü.

Muhabir: Eshat Fırat

Kaynak: AA