Türk hükümetinin İsrail'le savunma ticareti askıya alma kararı, İsrail'de tartışılıyor. İsrailli yetkilileri, Türkiye'nin savunma ticaretini askıya alma kararının, kayda değer ekonomik etkilerinin olmayacağını öne sürerken, uluslararası ticaret uzmanlarının, Türkiye'nin uluslararası ticaret hukukunu "ihlal ettiği", İsrail'in dava açabileceği iddiasında bulundular.

İsrailli resmi yetkililer, Ankara'nın, savunma ticaretini askıya alındığı açıklamasının "ekonomik öneminin bulunmadığı"nı, iki devletin bir süreden beri zaten birbiriyle ticaret yapmadığını, savunma ticaretinin için uzun bir süre önce durduğunu söylediler.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre, bir İsrailli yetkili, ticaretin durdurulduğu yönündeki açıklamasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in kendisiyle söz düellosuna sürüklenmeye yanaşmamasından "stresli" olduğunu öne sürdü. İsrailli yetkililer ayrıca, ikili ticaretin durdurulması halinde Türkiye'nin de zarar göreceğini savundu.

-"SON 18 AYDIR SAVUNMA TİCARETİ YOK"

Bu arada, güvenlik işleri danışmanı Ron Ber-Yishai, Türkiye ile İsrail arasında "son 18 aydır savunma ticaretinin olmadığını, iki devlet arasında anlaşmaların imzalanmadığını" belirtirken sadece "İsrail'deki Türk işçilerinin sayısını artırmaya yönelik bir anlaşmanın, yakında imzalanmasını öngörüldüğünü, bunun da, Erdoğan'ın açıklamasından etkilenecek tek anlaşma olduğunu" söyledi.

-"İSRAİL TÜRKİYE'YE DAVA AÇABİLİR"-

Bu arada, uluslararası ticaret uzmanı Avigdor Dorot, Türk hükümetinin kararının "uluslararası hukuk ihlali" olduğunu öne sürdü. Dorot şu iddiaları dile getirdi:
"Türkiye, İsrail Ticaret Antlaşmasına taraf ve İsrail'le birlikte Dünya Ticaret Örgütü üyesi. DTÖ, üye ülkelerini birbirini boykot etmelerini yasaklıyor ve İsrail veya böyle bir boykottan zarar gören İsrailli şirketler, DTÖ kurullarına başvurup yasa dışı boykot gerekçesiyle bir ülke hakkında dava açabilir."

-"SAVUNMA TİCARETİNE BOYKOT, DAVA KONUSU OLABİLİR"-

Ticaretin, sadece savunma alanında durdurulsa da dava konusu olabileceğini iddia eden Dorot, savunma kurumlarına karşı sivil davaların açılabileceğini ve açıldığını belirterek, "Eğer İsrail, Türkiye'nin, siyasi bir direktiften dolay birdenbire İsrailli ürünleri almayı durdurduğunu kanıtlarsa, İsrail veya İsrailli şirketler, dünya ticaret anlaşmalarının ihlali iddiasıyla uluslar arası kurullara başvurabilir" dedi.(ANKA)