KUDÜS

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee yaptığı yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze sınırındaki 300 metrelik "tampon bölge" uygulamasını yerine getirmek için Filistinli göstericilerin sınıra yaklaşmalarını önlemekte kararlı olduğu uyarısında bulundu.

Gazzelilere adeta gözdağı veren Adraee, İsrail ordusunun Filistinlileri, Gazze sınırına yaklaşmama konusunda uyarmak için sosyal medya aracılığıyla bilgilendirme yaptığını kaydetti.

"Koruyucu Hat Operasyonu" adı altında Gazze'ye başlattığı savaşın ardından İsrail'in, sınır hattının Filistin tarafındaki 300 metreyi "tampon bölge" ilan ettiğini hatırlatan sözcü Adraee, "İsrail ordusu bu bölgeye girişleri önleme konusunda kararlı." ifadesini kullandı.

Sınırdaki gösterilerde gerçek mermi dahi kullanmaktan geri durmayan İsrail, aşırı güç kullanımına gerekçe olarak Filistinlilerin, Tel Aviv yönetiminin tek taraflı olarak sınırda ilan ettiği "tampon bölgeye" girmelerini gösteriyor.

İsrail, 2014'teki savaşın ardından Gazze sınırının Filistin tarafında kalan 300 metrelik kısmı tek taraflı olarak "tampon bölge" ilan etmişti.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor
Büyük Dönüş Yürüşüyü

Filistinliler, 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

İsrail askerlerinin 30 Mart'tan bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde 200'den fazla Filistinli şehit oldu.

Muhabir: Mustafa Deveci

Kaynak: AA