RİYAD

İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu Savunma Bakanları, terör örgütlerini zayıflatma ve yok etme hedefiyle üye her ülkeye imkanlar ve isteği doğrultusunda askeri kabiliyet için gerekenleri sağlamanın önemine vurgu yaptı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı"nın sonuç bildirgesi, koalisyonun Genel Sekreteri Abdulilah bin Osman es-Salih tarafından düzenlenen basın toplantısında okundu.

Açıklamaya göre, koalisyon ülkelerinin savunma bakanları, terör tehdidini savuşturmak ve terörün karşısında yer almak için çabaları koordine etme ve birleştirme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Terör tehlikesine karşı organize ekip çalışmasının, kapsamlı stratejik planlamanın ve ortak çabanın önemine vurgu yapan bakanlar, kendi ülkelerinde çatışmaları ve mezhepçiliği kızıştırmak, kaos ve huzursuzluğu artırmak isteyenleri engellemenin gerekliliğine dikkati çekti.

Askeri, ideoloji, medya ve finans alanlarında mücadele

Bakanlar, askeri, ideolojik alanlarda, medyada ve finans kaynaklarının kurutulması şeklinde dört yolla terörle mücadele konusunda anlaştı.

Askeri açıdan, terör örgütlerini zayıflatmak, yok etmek, yeniden toparlanmasına imkan vermemek için koalisyon ülkelerine askeri kabiliyet konusunda gerekenlerin sağlanması, koalisyonun çalışmaları çerçevesinde herhangi bir askeri operasyona, üye ülkelerin, isteği ve kendisine verilen imkan doğrultusunda katılmasının önemine vurgu yapıldı.

Bu çerçevede koalisyon merkezinin, askeri çabaları koordine etme, tamamlama, istihbarat paylaşımı sağlama, gerekli ortak tatbikatları düzenlemedeki rolünün önemine değinildi.

İdeolojik açıdan, terörün medya üzerinden verdiği mesajların yanlışlığını ortaya çıkarmak için çaba sarf etme konusunda taahhütte bulunuldu.

Teröre bilimsel araçlarla ve İslami değerleri doğru ifade ederek karşı koyulması konusunda anlaşıldığı kaydedildi. Ayrıca birlik, barış, adalet ve güven içinde yaşama olgusunu sağlayan ılımlı İslamın doğru yansıtılması gerektiği konusunda uzlaşıldığı aktarıldı.

Terörle mücadelenin medya alanına da dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, şunlar kaydedildi:

"Katılımcılar, basın alanındaki tüm imkanların, terör ve aşırılığa karşı savaşta kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Basının terörle mücadeledeki öncelikli rolü, terör gerçeğini ortaya koyması ve medya üzerinden yapılan terör propagandasının önüne geçme yönünde çalışması olarak belirlendi. Ayrıca terör propagandası ve aşırılık düşüncesi sembolleriyle mücadele konusunda mutabakat sağlanırken, toplum fertlerinin aldatılmaya karşı bilinçlendirilmesi yönünde de yeni medya yatırımlarının yapılmasının önemine işaret edildi."

Sonuç bildirgesinde, terörün finans kaynaklarıyla mücadele ve bu kaynakları kurutmaya ilişkin ise savunma bakanlarının, terörizmin finansmanıyla mücadele için her türlü icraatı ve tedbiri ele almanın yanı sıra bu yönde koruyucu politikalar ile mevzuatları geliştirme konusunda hemfikir kaldıkları aktarıldı.

Toplantıya katılanların, terörle mücadelede karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere teknik ve emniyet alanındaki iş birliği koordinasyonunu artıracakları ifade edilen bildirgede, İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu'nun çalışma mekanizmasıyla ilgili, "Savunma bakanları, İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir merkezin temin edilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Bakanlar ayrıca, işlevlerini yerine getirmesi için yasal ve örgütsel çalışmaları tamamlayıncaya kadar koalisyonun ihtiyaçlarının Suudi Arabistan tarafından karşılanmasında mutabık kaldı." denildi.

Toplanma periyodu

Bildirgede ayrıca İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu Savunma Bakanları Konseyi toplantılarının, Konsey Başkanı başkanlığında her yıl ve gerektiğinde düzenleneceği yer aldı.

Söz konusu toplantılarda koalisyonun stratejilerinin belirleneceği, hedeflerini gerçekleştirme için plan ve politikalara karar verileceği, terörle mücadelede sarf edilen çabaların masaya yatırılacağı belirtildi.

Savunma bakanları son olarak terörle mücadelede koalisyon kapsamındaki herhangi bir girişim, operasyon ya da programda ortak çalışmanın güçlendirilmesi için çabaların arttırılmasını önemsediklerini kaydetti.

Muhabir: Ahmed al-Masri, Hacer Başer, Zeynep Hilal Karyağdı, Mahmut Geldi

Kaynak: AA