Başkan Büyükkılıç, oda başkanlarını ağırladı Başkan Büyükkılıç, oda başkanlarını ağırladı

Yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan senarist Emre Kılınç’ın gözaltı süresince Terör ve Mücadele (TEM) polisleri tarafından ağır işkenceye maruz kaldığı iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.Emre Kılınç, 6 Mart 2018 günü Hadımköy’de gözaltına alındı. Emniyette çırılçıplak soyularak gece yarısına kadar işkenceye maruz kalan Kılınç, kafasına ve kaburgasına aldığı darp nedeniyle şiddetli baş ağrısı yaşadı. Mahkemeye çıkarılan Kılınç serbest bırakıldı. Avukatı Nagehan Avçil ise müvekkilinin maruz kaldığı işkenceye ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda işkenceci polislerin haklarında dava açılmasını istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu ise 30 Eylül 2018’de herhangi bir şüphelinin tespit edilemediği belirtilerek, işlemlerin hukuka uygun olduğu, kötü muameleye dair bir emare olmadığı kaydederek, kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi.

‘Darp raporu bulunamıyor’

Kılınç’ın avukatı Avçil gazetemize yaptığı açıklamada: “40 saat boyunca müdafi olarak görüşme yapmamız engellenmiştir. Bu süre boyunca müvekkile akıl almaz işkenceler uygulanmış, kabul etmediği suç isnatları kabul ettirilmek istenmiştir. Görüşme yaptığımızda ise müvekkil de tespit ettiğimiz darp izleri ve müvekkilin anlatımları ile işkence fiilini öğrenebildik. Soruşturma savcısına talepte bulunmamıza rağmen işkence fiilini gerçekleştiren kolluk görevlileri tespit edilmemiş gerçeğe aykırı düzenlenen darp raporları ise tarafımıza teslim edilmemiştir” dedi.

‘Başka işkence suçlarının kapısı aralanıyor’

“Müvekkil serbest kaldıktan sonra işkencenin daha vahim boyutta olduğunu öğrendik” diyen Avçil özetle şunları söyledi: Kendisine fiziki işkencenin yanında ileri boyutta psikolojik işkence uygulanmış. Yaşanan travma ise devam etmektedir. İşkence ile ilgili şikayet dilekçemize takipsizlik kararı verildi. Toplanmasını istediğimiz hiçbir delil toplanmadı. Türkiye’de işkence ile ilgili etkin soruşturma yürütülmediği görünen bir gerçekliktir. Kolluğun işlediği suçun cezasızlıkla ödüllendirilmesi açıkça başka işkence suçlarına kapı aralamaktadır. Takipsizlik kararına itirazda bulunduk, sonraki aşamada Anayasa Mahkemesi başvurumuzu yapıp iç hukuk yollarını tüketip AİHM ‘e başvuruda bulunacağız.”

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1147792/iskenceye__takipsizlik.html