TBMM

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliğinin (İSİPAB) 36. İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından yayımlanan deklarasyonda, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi ve anayasal düzeni müdafaa konusunda gösterdiği kararlı tavır tebrik edilirken, FETÖ ile mücadelesinde Türk halkı ile tam bir dayanışma sergilenmesinin gerekliliği vurgulanmıştır." ifadesine yer verildi.

TBMM'de gerçekleşen iki günlük toplantının ardından yayımlanan Ankara Deklarasyonu'nda 2017'de Mali'nin başkenti Bamako'da gerçekleştirilecek 12. İSİPAB Konferansı'nın hazırlığı mahiyetindeki bu toplantıya ev sahipliği yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a takdir sunuldu.

Deklarasyonda, İSİPAB tüzüğünde belirtilen ve üye devletlerin egemenliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ile anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü de içeren hedeflere ve ilkelere riayet edilmesi hususu kararlaştırılırken sebebi, gerekçesi ve kaynağı ne olursa olsun terörün her türlü şekline ve tezahürüne karşı zirvenin ilkeli tavrı yinelendi.

Terörle mücadelenin tüm üye devletlerin ve uluslararası camianın sorumluluğunda olduğu beyan edilen deklarasyonda, barış ve istikrara yönelik tehlike oluşturan DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram, El-Şebab ve PKK/PYD/YPG gibi terör örgütlerine karşı mücadele kararlılığı belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi ve anayasal düzeni müdafaa konusunda gösterdiği kararlı tavır tebrik edilirken, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde Türk halkı ile tam bir dayanışma sergilenmesinin gerekliliği vurgulandı.

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) en önemli amacının Filistin davası için mücadele etme kararlılığını koruması olduğu ifade edilen deklarasyonda, üye devletlerin Suriye'deki savaşı ve İslam coğrafyasındaki diğer çatışmaları sonlandırmak amacıyla pozisyonlarını uyumlaştırma ihtiyacının kabul edildiği, yakın zamanda ABD Kongresi tarafından kabul edilmiş Terör Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası (JASTA) karşısında ise endişe duyulduğu kaydedildi.

Kamuoyuna 25 madde halinde sunulan deklarasyonda, 15 Temmuz darbe girişimi kınanırken, FETÖ darbecilerinin şiddet içeren darbe girişiminde yaşamını yitirenler ve yaralananlardan dolayı büyük üzüntü duyulduğu, FETÖ'ye karşı yürütülen mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

Muhabir: İsmail Çimen

Kaynak: AA