ANKARA - BARIŞ KILIÇ

Gazeteci Haydar Meriç'in, Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının anlaşılması üzerine düzmece raporla dinlendiği ve öldürüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma çerçevesinde İstanbul'da tutuklanan eski Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı görevlisi Mehmet Demirbilek ile eski polis Abdül Köksal'ın, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı MHP'li eski yöneticilere ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili soruşturmada da şüpheli olduğu öğrenildi.

"Kaset soruşturması" olarak da anılan soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay'ın yaptığı yazışmalar sonucunda, soruşturmanın şüphelilerinden eski Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı görevlisi Demirbilek ile Köksal'ın da arasında bulunduğu bazı polislerin, 29 Haziran-3 Temmuz 2009 tarihlerinde Hollanda'nın Haarlem kentinde Secupro Nederland BV firmasınca düzenlenen çilingirlik fuarına katıldığı belirlendi.

Demirbilek ile Köksal, gazeteci Haydar Meriç'in, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının anlaşılması üzerine düzmece raporla sol terör örgütü mensubu olarak dinlemeye alınması, öldürülmesi ve bunun delillerinin karartılması iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyasında da "şüpheli" olarak bulunuyor. Demirbilek ve Köksal, bazı başka isimlerle, geçen aylarda İstanbul'da tutuklanmıştı.

Soruşturma dosyasına göre, Demirbilek ve Köksal ile eski polis Okan Aydoğan ve Sinan Altıparmak, 2009'da Ankara'da özel bir anahtar ve emniyet sistemi şirketinde 15 gün süreyle eğitim aldı. Ayrıca Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı personeline Nisan 2010'da, 4 dönem halinde "temel çilingirlik kabiliyetleri ve elektronik kapı sistemleri" eğitimi verildi.

Sinan Altıparmak ve Okan Aydoğan, "kaset soruşturması" kapsamında tutuklu bulunuyor.

Kilidi 3 kere değiştiren çilingir

Soruşturma kapsamında, MHP'li milletvekillerine ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili çilingir A.A'nın da ifadesi alındı. Buna göre çilingir, ifadesinde, halen görüştüğü bir asker arkadaşının 2010 sonu veya 2011'in başlarında kendisini arayarak, "Başkanın evinde kilit sorunu var." dediğini söyledi.

Bunun üzerine arkadaşının bildirdiği Çankaya Sedat Simavi Sokağı'ndaki daireye gittiğini, kilidi bozuk olması nedeniyle değiştirdiğini anlatan A.A, 2 hafta sonra kendisini arayan arkadaşının, kilitte sorun olduğunu, "başkanın kapıyı kilitleyemediğini" söylediğini ifade etti.

Yeni kilit taktığı ve kontrol ettiğini söyleyen çilingir, 2 hafta kadar sonra arkadaşının kendisini tekrar aradığını kaydetti. Yeniden kilidi değiştirdikten sonra dükkanına dönünce arızalı kilidin içerisini söktüğünü aktaran A.A, "altı pim olması gereken kilitte, üç pimin eksik olduğunu fark ettiğini" bildirdi.

A.A, "İmalat hatası olduğunu düşünerek, konunun üzerinde durmadım. Sonradan kaset olayları basında çıkınca, kendi kendime 'Demek ki birileri kapıya müdahalede bulunuyormuş.' diye düşündüm." dedi.

Soruşturmada görevli polisler, savcının talimatıyla yaptıkları adres keşfi sonucunda, çilingirin ifadesinde geçen evin, MHP Genel Başkan Yardımcılığından istifa eden Metin Çobanoğlu'nun belirttiği adres olduğunu tespit etti.

Soruşturma

Deniz Baykal'a ait olduğu öne sürülen görüntüler 6 Mayıs 2010'da internette yayınlanmış, ardından Baykal CHP Genel Başkanlığından istifa etmişti.

MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ekici, Osman Çakır, Ümit Şafak, Deniz Bölükbaşı, Recai Yıldırım, Metin Çobanoğlu, Bülent Didinmez, eski Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve eski Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ile eski milletvekili İhsan Barutçu'ya ait olduğu iddia edilen görüntüler de 21 Mayıs 2011'de medyaya yansımıştı.

İhsan Barutçu dışındaki isimler partideki görevlerinden istifa etmiş, milletvekili adaylığından çekilmişlerdi. Partiden ihraç edilen Barutçu ise bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde milletvekili seçilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bunlarla ilgili ayrı soruşturmalar başlatmış, ancak MHP'lileri ilgilendiren soruşturma dosyasını yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Yetkisizlik kararında, aynı eylemler nedeniyle İstanbul'da da soruşturma yürütüldüğü belirtilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma dosyasını yetkisizlik kararı vererek, tekrar Ankara'ya göndermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Baykal ve MHP'lilere ait olduğu öne sürülen görüntülerle ilgili soruşturma dosyalarını, "Özel hayatın gizliliğine yönelik eylemlerin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüpheler" üzerine birleştirmişti.

Toplanan deliller sonucunda şüpheler, geçmişte istihbaratta görev yapan polisler üzerinde yoğunlaşmış ve çoğu polis 38 kişi tutuklanmıştı.

Ayrıca savcılığın talebiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında olduğu 41 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Kaynak: AA