Maraş’taki Afşin-Elbistan B Termik Santralı’na kömür temin edilen Çöllolar Kömür Sahası’nda 2011 yılında 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayeti ile ilgili 23 sanığın yargılandığı davanın 17’nci duruşmasından da sonuç çıkmadı. Bilirkişi raporu yine gelmedi, dava ertelendi.
Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, cansız bedenine hâlâ ulaşılamayan 9 işçiden Muhsin Koşan’ın ailesi ile tutuksuz yargılanan 23 sanıktan 2’si katıldı. Uzun zamandır beklenen üçüncü bilirkişi raporu için bir kez daha Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, davayı 5 Nisan’a erteledi. Mahkeme, ekim ayında görülen bir önceki duruşmada da aynı kararı vermiş, ancak rapor yine gönderilmemişti.

‘Suç duyurusunda bulunulmalı’
İşçi ailelerinin avukatlarından Arif Emre İlhan, gazetemize yaptığı açıklamada, davanın gelmeyen bilirkişi raporu nedeniyle tıkandığına dikkat çekerek, “Biz mahkemeden müzekkerenin ihtarla yazılmasını, yani raporun gönderilmemesi durumunda suç duyurusunda bulunulacağının ifade edilmesini talep ettik, ancak bu talebimiz kabul edilmedi. Mahkeme her duruşmada rapor için müzekkere yazıyor” dedi.

Dosyada zaten iki bilirkişi raporunun bulunduğunu söyleyen İlhan, “Üçüncü raporu lüzumsuz görüyoruz. Hep birlikte, bilirkişilerle olay yerine giderek inceleme yapılmasını istemiştik, böyle yapılacak olsa bu raporun bir anlamı olurdu. Ancak bu talebimiz de reddedildi. Hâlâ bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Ölüsüne hasret bıraktılar’
Muhsin Koşan’ın babası Cafer Koşan, adliye önünde yaptığı açıklamada, 11 işçinin ölümüne neden olanların cezalandırılmasını istedi.
Muhsin Koşan’ın kız kardeşi Zeliha Öztürk ise davanın 17’nci duruşmasından da sonuç çıkmadığına dikkat çekerek, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Öztürk, “Kardeşimi diri gönderdik, ölüsüne hasret bıraktılar. Toprak altında kalan işçileri oraya gönderenlerin ve tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. O insanların kaderi böyle olmamalıydı. Sorumluların adalet önünde hesap vermesini diliyoruz. Buradan istediğimiz sonuç çıkmadığı takdirde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız” diye konuştu.

***

9 işçi halen toprak altında!
Çöllolar Açık Kömür Üretim Sahası’nda 6 Şubat ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde heyelan sonucu peş peşe göçükler meydana gelmiş, toplamda 11 işçi yaşamını yitirmişti. İşçilerden Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı’nın cenazelerine halen ulaşılamadı.

Kaynak: Birgun.net