Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İranlı iş adamlarının ortaklık yapacak firma aradığını belirterek, bu nedenle Türk iş adamlarının şimdiden bu piyasaya girmelerinde fayda olduğunu ifade etti.

Hacısalihoğlu, yazılı açıklamasında, geçen hafta İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Tahran kentinde bir toplantıya katıldığını kaydederek, Trabzon'un İran'ın dış ticaretindeki önemine değindi.

Temasları sırasında İranlı firmaların ticarete istekli olduklarını gördüklerine işaret eden Hacısalihoğlu, "O bölgede artık devlette iş bulmanın zor olduğunu ifade ediyorlar. Hemen hemen her bölgeden insanlar, ticari ilişki kurmak için toplantılarda ortaklık arıyorlar. İranlı iş adamları ortaklık yapacak firma arıyor. Bu nedenle iş adamlarımızın şimdiden bu piyasaya girmelerinde fayda var." değerlendirmesinde bulundu.

''Avrupa ülkelerinden gelen iş adamları otellerde sürekli iş görüşmeleri yapıyor''

Hacısalihoğlu, Rus ve Avrupalı firmaların İran'da iş görüşmeleri yaptığına dikkati çekerek,"Tahran, 17-18 milyona ulaşan bir nüfus barındırıyor. Rus firmaları buraya hızla girmeye başladı. Her dalda çok büyük bir iş potansiyeli olduğunu söyleyebilirim. Genç ve hareketli büyük nüfus var. Bu insanlar yarının, tüketim nüfusu olacak. Firmalarımızın gerek kendi başlarına gerekse ortaklıklar kurmak suretiyle bu piyasaya şimdiden girmelerinde fayda var. 

Özellikle Avrupa ülkelerinden gelen iş adamları otellerde sürekli iş görüşmeleri yapıyor. Türk iş adamlarının dil konusunda çekinceleri var ama iş adamlarımızın bu konuda sıkıntı çekmeyeceğine eminim. Ağırlıklı olarak her yerde karşınızda bir Azeri oluyor ve kolaylıkla Türkçe olarak anlaşabiliyorsunuz. Bölgenin bizim için böyle bir avantajı var."dedi.

Hacısalihoğlu, Türkiye-İran ticaretinin gelişmesi için gümrük sorunlarının aşılması gerektiğine de dikkat çekti.

Kaynak: AA