Geçen sene 2,3 bilyon dolar dış satım meydana getiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), İran'a müteveccih arsıulusal ambargonun kaldırılmasının yarattığı fırsatı değerlendirerek, dış satım rakamını artırmayı hedefliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 17 ilin ilişkin bulunduğu DAİB, 1 Ocak-31 Aralık 2015 zamanında Irak, İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Almanya ilkin edinmek kadar 191 ülkeye 2,3 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Söz konusu ülkelere, birliğe mukayyet şirketler çeşidinden sabık sene en aşırı kimyasal maddeler, araba aksamları, çelik, madencilik, anık giysi ve möble satışı yapıldı.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 2023 hedeflerine iktiran etmek düşüncesince ehemmiyetli planlar yürüttüklerini söyledi.

'İran topu topu ihracatçıları umutlandırdı'

Şengel, İran'a müteveccih arsıulusal ticari ambargonun kaldırılmasından sonraları bu ülkede oluşacak müspet gelişmelerin ve ticari fırsatların ülkedeki topu topu ihracatçıları umutlandırdığını belirtti.

Kendilerinin de oluşan bu fırsatı görmek düşüncesince İran'a müteveccih maksat alışveriş ve kol analizleriyle çalışkanlık planları yaptıklarını özetleyen Şengel, 'İran ve Türkiye'nin gereksinimleri birbirini tamamlayan vaziyette olup pozisyonu gereği bölgemizin müspet etkileneceğini ve tecim kütlesinin artacağını öngörmekteyiz. Bu bağlamda evren ve İran gündemini ehemmiyetle izleme etmekteyiz. Sınır ticaretinin iyileştirilmesine müteveccih tetkikat yapıldı. Yakın coğrafyamızda mevcut İran'a makbul ambargonun kaldırılması sonrası kazançlı kendisine üstünlük gelmek düşüncesince kol ve mahsul bazlı analizler yapıldı. Tahran'da kurulacak Türkiye Ticaret Merkezi'nde 10 şirket ile bütünlük kendisine toprak alacağız' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA