Gelişen 8 yurt Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, İran'a ambargonun kalkmasının D-8 memleketlerini baş döndürücü müspet etkileyeceğini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi'nin davetlisi kendisine İzmir'de mevcut Musavi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, heyette mevcut devletlerin yukarı dozaj bürokratları ve hükümet yetkililerinin İstanbul'da dü derinti gerçekleştirdiğini ve D-8 düşüncesince acemi görünüm belirlediğini belirtti.

Bu yıl, D-8 devletleri liderlerinin İran'da düzenlenecek zirvede birlikte araya geleceğini özetleyen Musavi, acemi devirde planların gerçekleştirilebilmesi düşüncesince behemehâl birlikte mali sistem kurulması anlamında düşün donanması oluştuğunu kaydetti.

İran'a geçerli ambargonun kalkması

Musavi, İran'a müteveccih ambargonun kalkmasıyla D-8 üyesi devletlerin bu vaziyeti fırsata çevireceğini vurguladı.

Uygulanan ambargonun D-8'i de şişman seviyede etkilediğinin altını çizen Musavi, şöyleki bitmeme etti:

'Şöyle birlikte kalıp vereyim. D-8 içi tecim 2012 senesinde 150 bilyon dolarken bu ambargonun kararı 2013-2014 yıllarında gözle görülmekte seviyede düştü. Bunda Türkiye ve İran özellikle edinmek kabilinden gayrı ülkelerle meydana getirilen ticaretin gerilemesinin baş döndürücü şişman birlikte etkeni var. Bu ambargoların kalkmasıyla D-8 içi tecim de şişman miktarda artacak. Ambargonun kalkmasıyla özellikle Türk iş adamları edinmek kabilinden D-8 devletleri iş adamları düşüncesince acemi fırsatlar doğacaktır. Bu sebeple ambargonun kalkması D-8'i baş döndürücü müspet yönde etkileyecektir.'

İslam ordusundan evvela konuşu ortaklık

Eski başbakanlardan rahmetli Necmettin Erbakan'ın D-8'in yapı felsefesini, aykırı konuşu ve ticari ortaklık kendisine belirlediğine dikkati çekici Seyid Ali Muhammed Musavi, bu stratejinin akıllıca bulunduğunu ve güncelliğini koruduğunu söyledi.

D-8 ülkelerinin evvel evvela aykırı konuşu ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine ayraç fail Musavi, kuma İslam ordusu fikrinin fakat konuşu beraberlik sonrası gündeme gelebileceğini belirtti.

Kaynak: AA