ANKARA

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Kuzey Afrika, İran ve Türkiye'de siyasi, sosyal, iktisadi ve güvenlik sorunlarının ele alınacağı uluslararası sempozyum düzenleyecek.

İRAM'dan yapılan açıklamaya göre, yarın başlayacak "Kuzey Afrika, Türkiye ve İran'da Süreklilik ve Değişim" adlı uluslararası sempozyum 3 gün sürecek.

Sempozyumda, Kuzey Afrika ülkeleri, İran ve Türkiye bağlamında ekonomi, siyaset, sosyoloji ve güvenlik alanlarındaki değişim ve dönüşüm süreçleri üzerine araştırmalar yapan akademisyenler, bölge uzmanları ve ilgililer bir araya gelecek.

İran-Arap ilişkileri, İran-Türkiye ilişkileri, Türkiye-Kuzey Afrika ülkeleri ilişkileri, güvenlik, ekonomi, sosyoloji, medya, çevresel sorunlar, terörizm, sosyal güvenlik, genç işsizliği ve beyin göçü gibi konular Cezayir, Fas, Mısır, Libya, Tunus, Sudan, Moritanya, Türkiye, İran ve Avrupa'dan, 200'e yakın araştırmacı tarafından ele alınacak.

Açıklamada, katılımcıların fikir alışverişinde bulunmaları için "özgür ve etkili" bir platform oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.

Çoğunlukla genç nüfusa sahip Ortadoğu ülkelerinde, ekonomik ve siyasi politikaların nüfusun ihtiyaçlarına cevap verememesinden işsizlik, fakirlik, göç ve terör gibi sorunların ortaya çıktığı ifade edilen açıklamada, Tunus'ta demokrasi ve iyi yaşam arayışı için patlak veren, daha sonra Libya, Mısır, Ürdün, Cezayir, Yemen, Suriye ve Irak'a yayılan ve büyük umutlar atfedilen Arap Baharı'nın bu ülkelerde çok farklı yönlerde ilerlediği kaydedildi.

Muhabir: Meltem Bulur

Kaynak: AA