ANKARA - Göksel Yıldırım

Türk savunma sanayisinin kara aracı üreticilerinden Katmerciler, çok amaçlı insansız kara aracı ailesinde yer alan ürünlerden Uzaktan Kumandalı Atış Platformu'nun (UKAP) ilk ihracatını gerçekleştirdi.

Bir süredir çok amaçlı insansız kara aracı konusunda çalışmalar yapan Katmerciler, bu konudaki iddiasını mayıs ayındaki 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) sergilediği ürünle ortaya koydu.

Katmerciler, geçen sürede bir yandan uzaktan kumanda edilebilen yeni ürünler üzerinde çalışırken bir yandan da tedarik makamlarına ürünü tanıtmak ve satışı konusunda çaba gösterdi.

Katmerciler Savunma Ürünleri, Pazarlama Segment Yöneticisi Yusuf Öztoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IDEF'te sergiledikleri aracın prototip niteliğinde olduğunu söyledi.

Ürünün ilk konseptinin ASELSAN'ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi'nin yerleştirildiği UKAP olduğunu anlatan Öztoprak, bunun dışında da birçok versiyon üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Öztoprak, ikinci ürünü ise Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücü (UKYS) olarak tasarladıklarını belirtti.

Temel olarak paletli bir insansız araç altyapısı ürettiklerini dile getiren Öztoprak, şöyle konuştu:

"Platformun insansız olması bize uzaktan kumanda edebilme olanağı sağlıyor. El tipi kumanda yakın mesafeden kumanda etmeye olanak veriyor. Bir de büyük çanta tipi kumanda cihazımız var. Bu ise daha uzaklara, insanın erişemediği bölgelere öncü kuvvet olarak aracın gönderilmesine imkan sağlıyor. Arkasındaki birliği, personelin zarar görmesini engelliyor. Yakından kumanda, uzaktan kumandayla hakim olunamayan, insan görüşünün ya da anında tepki vermenin gerektiği durumlarda kullanılıyor. Bunlara ilave olarak uydu aracılığıyla kontrol edebilmeyi de sağladık. Sürekli gelişim göstermeye çalışıyoruz. Bir Ortadoğu ülkesiyle de ciddi bir anlaşma yaptık. İlk satışımızı şu anda oraya gerçekleştiriyoruz. Artık envantere girdiğini söyleyebiliriz."

Yeni platformlar yolda

Uzaktan kumandalı kara araçlarında yeni platformlar üzerinde çalıştıklarını anlatan Öztoprak, "İnsansız kara araçları konusunda yurt dışındaki çalışmalardan farklı olarak çok karmaşık olmayan, üzerinde geliştirmeler yapılabilecek, açık kaynak kodlu bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Buradaki bütün tasarımları kendimiz yaptık." dedi.

Temel olarak, bir tatbikat ya da çatışma ortamında gözardı edilebilecek bir sistem ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayan Öztoprak, "Çok pahalı, karmaşık bir sistemi tehlike bölgesinde bırakamazsınız. Bu araçlara, hendek kazılması ve sonrasında yaşananlar nedeniyle ihtiyaç duyulmuştu. Oralara müdahale eden, bir birlik giderken önden giden, keşif yapabilen, gerektiğinde gözden çıkarılabilir basit bir yapı oluşturduk." diye konuştu.

Mayın temizlemeden yaralı taşımaya

Öztoprak, Türkiye'deki güvenlik güçleriyle de sistem konusunda çeşitli temasları olduğunu, bundan sonrası için de planlamaların bulunduğunu ifade etti. Öztoprak, "Bu tür çalışmalar sıcak gündem maddelerimiz arasında.Tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Kuvvetlerimizin ilgisi var, onlarla görüşüyoruz. Yurt içi envantere de yakın zamanda vermeyi umuyoruz." dedi.

Şu ana kadar bu altyapıyla geliştirilen UKAP ve UKYS'yi tanıttıklarını dile getiren Öztoprak, bu araç yapısının yeni versiyonlarında yaralı taşımanın, mayın temizlemenin, gözetleme yapmanın, radarla tehdit tespitinin mümkün olabileceğini söyledi.

UKAP'ın "drone"lara entegrasyonuyla daha geniş bir görüş alanı elde edilebileceğini, farklı araçların çekilmesinde bir çekici olarak kullanılabileceğini belirten Öztoprak, aracın yükseklik ve genişliğinin esnek olduğunu, ihtiyaca uygun olarak bunların şekillendirilebildiğini kaydetti.

100-150 araçla aynı hedefe

Uzaktan kumandalı kitiyle 3 kilometre mesafeden yönetilebilen UKAP, uydu kontrolüyle artık Türkiye'nin herhangi bir noktasından kontrol edilebilecek. Uydu bağlantısıyla aynı anda 100-150 UKAP, aynı hedefe yönlendirilebilecek.

Operasyon süresi bataryayla minimum 5 saat iken bu süre jeneratörle 8 saate kadar çıkabiliyor. Saatteki hızı 25 kilometre/saat olan aracın hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor.

Aracın taşıma kapasitesi ise 3 tona kadar çıkıyor.

Kaynak: AA