Ülkelerini iç harp veya kargaşa zımnında vazgeçme ederek Avrupa hayaliyle Yunanistan'ın Midilli Adası'na erişmek talip binlerce ferdin ölümü hücre alarak çıkmış bulunduğu kazalı yolculukta momentum tekneleri kullanılmaya başlandı.

Geçmişte gayrikanuni geçişlerde çoğu kez sargaç bot ve hızı en çok 10 atlama beygiri gücündeki bot motorlarını kullanan kaçaklar, sonuç devirde organizatörler çeşidinden henüz çabuk bulunduğu düşüncesince aşırı tekneler ve momentum teknesi kabilinden kükremek vesait ile taşınıyor.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Daha ilk Ayvacık ile Yunanistan'ın Midilli Adası arasındaki mesafeyi sargaç botlarla geçiyorlardı ecnebi tabiiyetli kişiler. Bizim jandarma, kolluk ve Sahil Güvenlik ekiplerimiz ile yaptığımız kontroller artınca henüz çabuk teknelerle devrolmak düşüncesince birtakım girişimlerde bulunmaya başladılar. Midilli Adası, Ayvacık sahiline 5,5 kükremek mili uzaklıkta bulunuyor. Bu mesafenin birlik ortasını alırsak az henüz 2,5 kükremek mili müşterek uzaklıktan bahsediyoruz. Bu 2,5 millik mesafeyi 10-15 zaman kabilinden çelimsiz müşterek müddette geçebilirlerse bizim Türk Sahil Güvenlik ekiplerinden de kaçma şansları var. O sebeple insan kaçakçıları demin az buçuk henüz çabuk tez teknelere yöneldiler. Bazı yer ülkelerden hakeza tez tekneler kiralanarak buralara getirilmeye başlandı.'

Erkal, 'Sahil Güvenlik ekiplerimiz ile bu alanda çabuk yahut aheste kâffesi teknelerin veya botların hepsinin geçişini engelleyeceğiz. Lastik bot ile de gitse mıntıka ile de gitse yat ile de gitse buradan intikal bundan sonra muhtemel değil. Bunun hacısı hocası çeşidinden bilinmesini istiyoruz' sanarak konuştu.

Kaynak: AA