İSTANBUL

Filistin Dayanışma Derneği (FİDDER) ile Beytülmakdis Öncüleri Derneği üyeleri, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılında protesto etti.

Beyoğlu'nda bulunan İngiltere Başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına açıklamayı Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş yaptı.

Balfour Deklarasyonu'nun bir mirası olarak Filistin'de bir halkın en temel haklarından dahi mahrum edildiği uygulamalara karşı dünyanın dört bir yanında giderek artan gösteriler düzenlendiğini belirten Güneş, şunları söyledi:

"Ne var ki demokrasi, insan hak ve özgürlükleri gibi en ileri değerlerin temsilcileri olduğunu iddia eden devletler, Filistin'de bir asırdır yaşanan trajediyi görmezden gelmekte, hatta daha da ileri giderek Balfour'un mirasından gurur duyduklarını dile getirmektedirler. Deklarasyonun 100. yılının arefesinde İngiltere, İsrail rejiminin yanında olduğunu ve bıraktıkları miras ile gurur duyduklarını açıklamıştır. Özür dilemeleri, sorumluluklarını kabul etmeleri gerekenler aksine bu tarihi hukuksuzluğu kutlayarak insanlığın vicdanında ve tarihin sayfalarında kara bir leke olarak anılacaktır."

FİDDER Başkanı Muhammed Mişeniş de bu deklarasyonu tanımadıklarını ifade ederek, "İngiltere hükümetlerinin Filistin halkından özür dilemesi gerekiyor. İnşallah yakın zamanda Filistin bayrağı, Filistin topraklarında dalgalanacak." diye konuştu.

Muhabir: Gökhan Yılmaz

Kaynak: AA