İSTANBUL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını anlattı.

Meclise bomba atıldığında 30 metre yan tarafında olduğunu belirten Zeybekci, o gün orada ant içtiklerini aktararak, "Bu milletin emaneti olan milletin iradesini, bu hainlerin kirli postallarının altına atmayacağız dedik ve o gün de öyle yaptık." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, o gün birlik ve beraberlikle ülkenin bu melanetten fiili olarak kurtulduğunu dile getirdi.

"Türkiye'nin hedefi Avrupa Birliği"

Bakan Zeybekci, bütün problemlerin hepsinin geçeceğini belirterek, "Önümüzdeki 5-10 senede bu coğrafyanın en itibarlı pasaportu Türkiye Cumhuriyeti pasaportudur ve olacaktır Allah'ın izniyle." şeklinde konuştu.

15 Temmuz'un bir darbe girişimi değil, bir işgal girişimi olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu milletin dualı millet olduğunu söyledi.

Zeybekci, Türkiye'nin hedefinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu, bunu derken de dostlarının kendilerini yanlış anladığına işaret ederek, "Ne pahasına olursa olsun AB'ye üyelik değil… Evet 53 yıldan beri AB'ye tam üye olmakla ilgili bütün süreçlerde oradaydık. En son Brüksel'e gittiğimde söyledim: Türkiye'ye artık bir Guinness ödülü verilmeli. Çünkü eminim dünyada Türkiye, böyle bir örgüte girmekle ilgili en uzun kuyrukta bekleyen ülkedir. Bununla ilgili mutlaka bir tescil almak lazım." diye konuştu.

"Türkiye ile İngiltere arasındaki STA o gün devreye girecek"

Zeybekci, birkaç hafta önce İngiltere Ekonomi Bakanı ile çok etkin bir karar aldıklarını belirterek, "İngiltere AB ile yollarını ayırdığı gün, Türkiye ile İngiltere arasındaki kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) o gün orada hazır olacak ve devreye girecek." dedi.

Bu konuda siyasi olarak kararlarını aldıklarını ve teknik talimatları verdiklerini aktaran Zeybekci, sürecin başladığını kaydetti.

Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği'ni güncelledikleri zamandaki kapsamdan daha ilerisine geçmek istediklerini, bunun da gelecek 1,5 yılın çok hızlı gündem maddelerinden biri olacağını dile getirdi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç, Ali Atar

Kaynak: AA